Podiatria, specialitate medicala care trateaza pacienti cu probleme ale piciorului

0
259

Piciorul diabetic este una dintre complicatiile cronice majore ale diabetului zaharat, cu un puternic impact social si financiar. Astfel ca abordarea piciorului diabetic trebuie facuta de o echipa multidisciplinara care sa cuprinda un medic diabetolog, un chirurg, o asistenta medicala cu specialitate de podiatrie, un medic de familie si nu in ultimul rand pacientul cu diabet.

Necesitatea unei astfel de spacialitati este cu atat mai mare cu cat podiatria poate reduce rata amputatiei piciorului intre 43 si 85%. insa, in Romania, podiatria ca si specialitate nu este recunoscuta, fapt ce necesita implementarea acesteia cat mai repede.

Necesitatea podiatrului in echipa multidisciplinara care abordeaza piciorul diabetic a fost unul dintre subiectele de mare interes, dezbatut de profesionistii din tara si din strainatate, in cadrul Congresului de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic – Neurodiab 2014. Mai mult decat atat, Societatea de Neuropatie Diabetica depune eforturi pentru introducerea in tara noastra a podiatriei ca si specialitate.

Articolul precedentLa multi ani de Sfantul Nicolae, prof. univ. dr. Nicolae Hancu!
Articolul următorProf. univ. dr. Florin Mihaltan: Este nevoie de o strategie de control a fumatului coerenta