Pneumolog „V.Babeş” Timişoara: Mulţi pacienți cu pneumonie necesită administrarea unui tratament agresiv

0
963

Conf. dr. Ovidiu Fira Mladinescu, șef Secție Pneumologie II, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara, a declarat că în continuare există un număr mare de pacienți cu pneumonie care, în ciuda antibioticelor existente, necesită internare în spital și administrarea unui tratament agresiv.

În plus, medicul spune că nu puțini sunt cei care ajung în Secția de Terapie Intensivă, deoarece prognosticul lor este rezervat.

“Una dintre cauze este folosirea nejustificată a antibioticelor care a dus la formarea unor tulpini rezistente, astfel încăt medicația administrată de noi nu mai poate avea efect”, atenţionează șeful Secție Pneumologie II, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

În cazul pacienților infectați cu SARS-COV- 2, cu o afectare pulmonară gravă, care dezvoltă o pneumonie extinsă, există un risc semnificativ, potrivit aceluiaşi medic.

“Acești pacienți trebuie internați de urgență în spital pentru a putea fi monitorizați în permanență. Vorbim de cazurile severe de infecție cu noul coronavirus. În cazul lor decompensarea se poate produce foarte repede”, după cum a afirmat conf. dr. Ovidiu Fira Mladinescu.

Declaraţiile sale vin în contextul Zilei Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei, din 12 noiembrie, marcată anul acesta în contextul pandemiei.

Boala continuă să fie una dintre principalele cauze ale deceselor în rândul copiilor de până la cinci ani și asta în condițiile în care maladia este ușor de prevenit și de tratat. Pneumonia poate avea cauze virale, bacteriene și chiar fungice și poate surveni la orice vârstă, putând duce, în cazul în care nu este tratată la timp, la forme severe, având ca finalitate decesul pacientului. 10 la sută dintre pacienții care dezvoltă pneumonie fac o formă gravă, jumătate dintre aceștia ajungând în secțiile de Terapie Intensivă. Potrivit reprezentanților UNICEF, în 2018, la nivel mondial, aproape 800.000 de copii cu vârstă mai mică de 5 ani au murit din cauza pneumoniei, se arată într-un comunicat al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Potrivit aceleiaşi surse, anul 2020 a adus o nouă provocare, pneumonia fiind una dintre consecințele infecției cu noul coronavirus în cazul pacienților cu forme moderate și severe de COVID-19.

Peste douăzeci la sută dintre bolnavii infectați cu COVID-19 dezvoltă o pneumonie specifică, ce poate conduce la inflamarea bilaterală a plămânilor pacientului.

În 2019, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș din Timișoara au fost internați cu diagnosticul de pneumonie peste 1.300 de pacienți. 79 dintre aceștia au decedat.

Articolul precedent42.000 de teste rapide COVID-19 pe bază de antigen, pentru UPU din spitalele din țară în acord cu DSU
Articolul următorBugetul alocat prematurilor a fost redus. Scrisoare deschisă către Ministerul Sănătății