Pacienţii care accesează platforma online de evaluare medicală la distanță pacient.assmb.ro vor putea interacționa direct cu medicii la care fac programări online, prin apel telefonic video sau clasic.

Convorbirea video între medic şi pacient este disponibilă începând de vineri, potrivit Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Astfel, implementarea noilor servicii de video telefonie și de telefonie clasică, funcționale deja, vor permite extinderea posibilităților de acordare a consultațiilor medicale în specialități cele mai solicitate, precum Psihiatrie, Dermatologie sau Oftalmologie, unde, pentru emiterea unei recomandări medicale, contactul vizual între pacient și medic este de cele mai multe ori obligatoriu.

Concret, dacă pacientul a bifat pe platformă opțiunea de videocall, medicul căruia i s-a solicitat evaluarea medicală va iniția apelul catre pacient prin intermediul centralei digitale, fiind asigurată astfel confidețialitatea datelor de contact ale medicului, precum și desfașurarea consultației la distanță cu minimum de efort pentru medic și pacient.

Numărul de telefon al centralei nu va fi disponibil pentru apelare din exteriorul platformei, acest aspect contribuind la o bună gestionare a traficului de date.

Cei peste 500 de medici, înscriși pe platforma pacient.assmb.ro, acoperă circa 50 de specialități medicale, cele mai solicitate, până în prezent, fiind Dermatologia – 893 consultații, Cardiologia – 516, Psihiatria – 431, Gastroenterologia – 422, Endocrinologia – 403 și Pediatria – 400, potrivit ASSMB.

În ceea ce priveşte modul de utilizare al platformei online, pacienții accesează site-ul pacient.assmb.ro, introduc o scurtă descriere a problemelor de sănătate pe care le au și atașează, dacă este cazul, documentele medicale relevante (rezultate analize, recomandări de la specialiști, istoric medical, bilete de ieșire din spital).

Se selectează spitalul, specialitatea și medicul, apoi se introduc datele personale, precum și cele de contact. Răspunsul va fi primit direct din partea medicului în termen de 12 – 24 ore, în funcție de disponibilitatea specialistului și de numărul de cazuri pe care acesta le are în analiză.