Data de 16 octombrie 2020 a fost stabilită de Centrele Americane pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) drept termen limită pentru ca statele să prezinte planurile de distribuire a vaccinurilor COVID-19. Acest lucru trebuie realizat chiar dacă încă nu se cunoaște momentul în care vaccinurile vor fi disponibile, se arată într-o prezentare, citată de Reuters, adresată unui grup de experți care fac recomandări cu privire la vaccinurile din Statele Unite ale Americii.

Planurile fac referire la cerințele specifice, respectiv la depozitarea la rece necesară pentru vaccinurile aflate în prezent în studiile clinice, faze finale, ale Pfizer și Moderna.

O reuniune de urgență pentru a face recomandări specifice cu privire la prioritățile de distribuție va fi convocată de Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare (ACIP) în momentul în care U.S. Food and Drug Administration autorizează un vaccin, potrivit membrului panelului ACIP, dr. Beth Bell de la Universitatea din Washington, mai scrie Reuters.

Conform dr. Bell, recomandările ar putea fi mai restrânse decât îndrumările furnizate de FDA pentru o autorizație de utilizare de urgență. Recomandările ACIP vor fi transmise directorului CDC, dr. Robert Redfield, care va decide cu privire la modul în care vor fi utilizate vaccinurile.

Distribuția vaccinurilor este estimate să se facă treptat, prioritate având în primă fază personalul medical, persoanele cu diferite afecțiuni cu risc ridicat și persoanele cu vârste peste 65 de ani, informează Reuters.