Plafonul alocat pentru achiziţia de echipamente medicale a fost majorat la 1,2 miliarde de euro

0
61

Plafonul alocat pentru achiziţia de echipamente medicale din fonduri externe nerambursabile a fost majorat la 1,2 miliarde de euro, a anunţat, miercuri, Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene.

„Guvernul României a adoptat cinci măsuri importante pentru ceea ce înseamnă categoriile de beneficiari din fondurile externe nerambursabile. O primă măsură se referă la majorarea plafonului alocat pentru achiziţia de echipamente medicale. Ordonanţa 43 din 2020 permitea unităţilor sanitare şi autorităţilor publice locale în parteneriat cu unităţile sanitare să acceseze fonduri externe nerambursabile pentru achiziţia de echipamente medicale însemnând sisteme de monitorizare sau ventilatoare sau toată aparatura specifică secţiilor de terapie intensivă. Plafonul a fost majorat de la 350 de milioane de euro, la 1,2 miliarde de euro”, a spus Boloş, la finalul şedinţei de Guvern.

El a precizat că aproape tot ce s-a solicitat prin cele 291 de cereri de finanţare depuse, în valoare de 1,271 miliarde de euro, se va şi finanţa.

„În perioada următoare urmează ca să încheiem contractele de finanţare pentru cele 291 de cereri care au fost depuse. Până în prezent am încheiat 51 de contracte de finanţare cu valoarea de 156 de milioane de euro. Apelul de proiecte a fost deschis până pe data de 30 septembrie 2020. Este o măsură care vine în sprijinul crizei pe care o parcurgem în această perioadă generată de coronavirus, o criză pandemică cu greutăţi pentru sistemul sanitar românesc, iar Guvernul Orban a venit în sprijinul unităţilor sanitare astfel încât partea de echipamente medicale necesare pentru tratamentul bolnavilor să fie asigurat”, a adăugat ministrul Fondurilor Europene.

Articolul precedentOlanda s-a confruntat cu închideri temporare ale unităților de urgențe din cauza suprasolicitării
Articolul următorEsogastrectomie robotică, operație în premieră la un spital privat din Brașov