Piciorul Charcot – o afectiune nu foarte rara, dar extrem de putin cunoscuta

0
283

Piciorul rosu, umflat, in cazul persoanelor cu diabet zaharat si neuropatie diabetica poate fi un semn al piciorului Charcot, o afectiune care apare destul de des, dar care nu este foarte cunoscuta, nici chiar in randul profesionistilor din domeniul medical. in cazuri foarte grave, piciorul Charcot poate duce la amputarea piciorului.

Afectiunea se declanseaza de obicei in urma unui traumatism care provoaca umflarea si inrosirea piciorului persoanei cu diabet zaharat, moment in care aceasta trebuie sa se prezinte neaparat la medicul de specialitate.

„Piciorul Charcot este o afectiune nu foarte rara, dar extrem de putin cunoscuta atat de specialistii care se ocupa de piciorul diabetic, cat si de persoanele cu diabet. Este o afectiune care are o etiologie si un model de dezvoltare putin cunoscute, un mod de aparitie ciudat, are un tablou clinic care il face greu de diferentiat de alte afectiuni ce se dezvolta la nivelul piciorului si atunci e mai putin cunoscut. Este o afectiune care apare in special la pacientii cu neuropatie diabetica, care au afectata sensibilitatea picioarelor, la persoanele care au diabet zaharat de foarte mult timp si care, consecutiv acestei evolutii lungi a bolii diabetice, dezvolta neuropatia diabetica”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro sef lucr. dr. Eduard Catrina, medic primar chirurgie generala in cadrul Spitalului Clinic Dr. Ioan Cantacuzino Bucuresti.

Articolul precedentParintii care refuza vaccinarea ar putea fi sanctionati, conform proiectului noii legi a vacinarii
Articolul următorTratamentul compensat sau gratuit cu noi molecule pentru hepatita C, accesibil doar bolnavilor cu stadiul IV de fibroza