Peste un miliard de euro aduși la bugetul CNAS de medicamentele generice şi biosimilare intrate în România în ultimii opt ani

0
201

Medicamentele generice echivalează terapeutic produsele farmaceutice originale ale căror brevete au expirat fiind la fel de eficiente ca şi cele originale, între cele două tipuri neexistând diferenţe în privința dozei, concentraţiei, căii de administrare, siguranţei, eficacităţii sau indicaţiilor; cele biosimilare sunt medicamente biologice care nu mai sunt sau nu vor mai fi, protejate de brevete. Numite şi „biofarmaceutice”, acestea din urmă sunt derivate din biotehnologie, al caror ingredient activ este produs din organisme vii, cum ar fi celulele de plante sau animale, bacterii, virusuri si drojdie.

Medicamentele generice şi biosimilare din următorii doi ani care vor fi pe rafturile farmaciilor vor creşte, în următorii cinci ani, optimizarea bugetară cu aproximativ 345 milioane euro – apreciază reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Potrivit acestora, medicamentele amintite intrate în România în ultimii opt ani au crescut accesul pacienţilor la medicamente şi au optimizat bugetul CNAS cu peste un miliard de euro.

România: Preţul unui medicament generic nu poate depăşi 65% din preţul medicamentului original iar preţul unui medicament biosimilar nu poate depăşi 80% din preţul celui biologic de referinţă

„În perioada 2015-2022 au intrat pe piaţă peste 1.000 de medicamente generice şi biosimilare care au generat economii de cost de 1,071 miliarde euro prin care CNAS a compensat mai multe medicamente inovative cu preţuri mari (referinţă IQVIA 2021). Menţionăm că 60% dintre aceste economii au fost generate de către medicamentele generice din ariile terapeutice oncologie, cardiologie, diabet și neurologie”, a precizat Daniel Bran, vicepreşedintele APMGR.

În primul an de la intrarea unui produs generic pe piaţă locală preţul medicamentului (DCI) scade cu circa 40%, iar în anul 4 de prezenţă pe piaţă, preţul scade cu 76%; în ceea ce priveşte medicamentele biosimilare, acestea au în prezent o pondere de doar 10% din piaţa medicamentelor biologice, ceea ce indică un potenţial ridicat de creştere a optimizării bugetare şi a accesului pacienţilor la tratament.

APMGR: În România există aproape 2.500 medicamente generice şi peste 100 medicamente biosimilare

Potrivit APMGR, o companie poate dezvolta un medicament generic numai după ce expiră brevetele medicamentului original ( cel standard fiind de 10 de ani).

„Cele peste 20 de fabrici ale producătorilor locali de medicamente acoperă toate ariile terapeutice şi asigură un loc de muncă pentru 7.000 de persoane. În ciuda investiţiilor în permanentă creştere, ponderea producătorilor locali în întreaga piaţă farmaceutică din România are o tendinţă de scădere în ultimii ani”, a susţinut Simona Cocoş, preşedintele APMGR.

Articolul precedent„Împreună din prima zi”: Alte 16 unităţi medicale din țară beneficiază de echipamente moderne destinate îngrijirii nou-născuților
Articolul următorSpitalul Municipal Ploiești: S-a finalizat licitația pentru dotarea cu echipamente a centrului de radioterapie