Peste jumătate dintre adolescenţi au experimentat consumul de alcool şi unul din cinci a utilizat recent ţigări electronice, avertizează OMS

    0
    820

    Peste jumătate dintre adolescenţi au experimentat consumul de alcool şi unul din cinci a utilizat recent ţigări electronice, a avertizat, joi, Biroul regional european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), într-un raport privind obiceiurile care afectează sănătatea.

    Alcoolul este substanţa cea mai consumată în rândul tinerilor: 57% dintre tinerii de 15 ani au încercat băuturi alcoolice şi 37% le-au consumat în ultima lună, în timp ce unul din zece tineri recunoaşte că s-a îmbătat cel puţin de două ori în viaţă, un procent care creşte de la 5% la 13 ani la un „alarmant” 15% la 15 ani, transmite EFE, citată de Agerpres.

    „Aceste constatări scot în evidenţă cât de normalizat şi de disponibil este alcoolul, demonstrând necesitatea urgentă a unor măsuri mai bune pentru protejarea copiilor şi tinerilor în faţa efectelor nocive ale alcoolului”, a afirmat OMS Europa.

    Studiul subliniază că ţigările electronice au depăşit în popularitate ţigările convenţionale: 32% dintre tinerii de 15 ani le-au folosit la un moment dat şi 20% le-au utilizat în ultimele 30 de zile, procente care scad la 25%, respectiv 15% în cazul celorlalte.

    Această tendinţă se observă cel mai bine începând cu vârsta de 13 ani: în timp ce 11% au fumat la un moment dat, iar 5% au fumat în ultima lună, în cazul ţigărilor electronice procentul creşte la 16%, respectiv 9%.

    Raportul confirmă, totodată, că diferenţa dintre sexe în ceea ce priveşte consumul de substanţe s-a redus „rapid”, fetele de 15 ani egalând sau depăşind băieţii în ceea ce priveşte consumul de tutun, alcool şi ţigări electronice.

    Consumul de canabis (marijuana) înregistrează un „uşor” declin – procentul tinerilor de 15 ani care au încercat această substanţă înregistrând o reducere de la 14% la 12% între 2018 şi 2022.

    Articolul precedentGuvernul a aprobat proiectele pentru construirea Institutului Regional de Oncologie Timişoara şi extinderea Institutului „C.C. Iliescu”
    Articolul următorAl doilea transplant de rinichi de porc la o persoană în viaţă, realizat în Statele Unite. Pacienta a primit și o pompă cardiacă