Cel de-al XXII-lea Congres al Societatii Romane de Pneumologie s-a desfasurat in acest an la cel mai inalt grad de complexitate si diversitate. in cele 4 zile de eveniment, au fost sustinute 28 de simpozioane majore si 100 de comunicari orale, desfasurate in 6 sali paralele. La congres au participat aproximativ 800 de medici cu specializare in pneumologie sau in arii conexe acesteia.

Manifestarea a debutat cu 9 simpozioane pre-congres si a inclus si o sectiune dedicata asistentilor. Tot in cadrul congresului a avut loc si o lansare preliminara a ghidului in managementul cancerului pulmonar.

Este pentru prima oara cand Congresul Societatii Romane de Pneumologie a gazduit un numar atat de mare de invitati straini. Dintre personalitatile de marca ale pneumologiei internationale prezente, amintim: prof.univ.dr. Richard Casaburi (Los Angeles, USA), prof.univ.dr. Alain Didier, presedintele Societatii Franceze de Pneumologie, prof.univ.dr. Neil Barnes (Marea Britanie), prof.univ.dr. Andrea Rossi (Italia), prof.univ.dr. Halm Klaus-Gunther (Germania), prof.univ.dr. Bansal Vishal (India), si altii.

„Faptul ca un sfert din speakerii congresului sunt specialisti de renume international, este o reusita, nu numai pentru prestigiul manifestarii, ci si pentru schimbul de experienta si de informatii de care am beneficiat in cadrul simpozioanelor dedicate” a declarat prof.univ.dr. Florin Mihaltan, presedintele interimar al Societatii Romane de Pneumologie.

In penultima zi a congresului a avut loc si Adunarea Generala a Societatii Romane de Pneumologie. in cadrul sedintei s-a hotarat ca prof.univ.dr. Florin Mihaltan sa continue interimatul la presedintia organizatiei. Congresul Societatii Romane de Pneumologie este cel mai important eveniment al organizatiei, care se desfasoara o data la doi ani, fiind un eveniment de traditie in pneumologia romaneasca. Manifestarea si-a dobandit un real prestigiu, atat pe plan national, cat si international, in randul medicilor de specialitate.

Societatea Romana de Pneumologie s-a axat in ultimii ani pe dezvoltarea unor specializari noi in pneumologie, dintre care amintim tabacologia, somnologia, bronhologia si asistenta pacientului la domiciliu.