Peste 60% dintre parinti administreaza copiilor medicamente fara recomandarea medicului, se arata intr-un studiu efectuat in luna martie 2012 de catre Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Studiul releva comportamentul parintilor privind automedicatia la copii si are in vedere cele mai frecvente boli pentru care se dau medicamente copiilor fara sfatul medicului, tipurile de medicamente cel mai des administrate si cele mai invocate motive de parintii care recurg la acest gest. Studiul face parte din campania de responsabilitate sociala „Medicamentele nu sunt bomboane”, organizata cu sprijinul Ministerului Sanatatii.

„Noi vrem sa tragem un semnal de alarma atat la nivelul parintilor cat si la nivelul medicilor pediatrii si medicilor de familie, sa transmitem un mesaj ca medicamentele trebuie tratate cu seriozitate si prin urmare administrarea lor trebuie sa se faca sub supraveghere medicala si cu foarte mare grija”, a declarat Cristian Lutan, director executiv adjunct ARPIM.

De asemenea, peste 50% dintre parinti aleg sa-si trateze copiii de raceala si gripa fara a consulta un medic. Acestia aleg sa trateze simptome precum tuse, febra, nas infundat sau dureri de gat prin automedicatie. Automedicatia este insotita de foarte multe riscuri, fapt ce transforma acest fenomen intr-o problema de sanatate publica.

„Nimeni nu ar trebui sa-si autodiagnosticheze copiii, iar medicamnetele trebuie folosite numai atunci cand au indicatie de la medic si nu luate dupa ureche. La aparitia primelor simptome, primul pas este contactarea medicului de familie, apoi a medicului specialist si in urma consultatiei va fi administrat tratamentul adecvat”, a precizat prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Totodata, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel ii sfatuieste pe parinti ca atunci cand termina cura, medicamentele nefolosite sa fie aruncate deoarece acestea nu pot fi utilizare in tratarea unei alte afectiuni fara sfatul medicului.