Peste 3.000 de cabinete de medicina familiei dotate la standarde europene, până la mijlocul anului 2023

0
550

Pacienții din România vor avea acces, până la mijlocul anului 2023, vor avea acces în peste 3.000 de cabinete de medicina familiei modernizate, renovate și dotate la standarde europene. Este anunțul făcut de Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), dr. Raluca Zoițanu, în urma participării, alături de reprezentanții altor organizații ale medicilor de familie, la o videoconferință organizată de Ministerul Sănătăţii având ca temă Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C12 – Investiția I1 Dezvoltarea infrastructurii prespitalicești – subinvestiția I1.1 Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară.

”FNPMF și-a exprimat încă o dată susținerea pentru Ministerul Sănătății în implementarea PNRR, punând la dispoziția echipei PNRR din cadrul ministerului toate informațiile și datele pe care FNPMF le deține despre infrastructura cabinetelor, situația juridică a spațiilor cabinetelor, exemple de bună practică din alte proiecte de renovare și dotare a cabinetelor de medicina familiei, dar și nevoile percepute de medicii de familie pentru renovarea și dotarea cabinetelor, așa cum au fost exprimate în chestionarele realizate în ultimii ani de FNPMF”, se arată în comunicat.

”Apreciem dialogul continuu pe tema PNRR al MinisteruluI Sănătății cu Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. Avem convingerea că subinvestiția I 1.1. va fi un succes, deoarece medicii de familie au fost consultați încă din primele etape ale elaborării planului, iar colaborarea continuă și în faza de implementare a PNRR, în care ne aflăm în prezent. Pacienții români merită și vor avea acces până la mijlocul anului viitor în peste 3000 de cabinete de medicina familiei modernizate, renovate și dotate la standarde europene. Sperăm ca aceste investiții în medicina familiei să fie doar începutul și să atragă tinerii medici către specialitatea cea mai frumoasă și complexă dintre toate specialitățile medicale.”, a declarat dr. Raluca Zoițanu, președinte FNPMF.

Cele peste 3.000 de cabinetele medicale vor putea fi renovate și/ sau dotate cu echipamente medicale prin fonduri din PNRR în perioada următoare, termenul de finalizare al investiției fiind luna iunie 2023. Prioritate vor avea cabinetele din mediul rural și zonele defavorizate, precum și asocierile de cabinete. Criteriile de selecție urmează să fie stabilite în săptămânile următoare împreună cu Comisia Europeană, iar apelurile pentru proiecte sunt planificate pentru lansare până la finalul lunii iunie 2022.

 

Articolul precedentDatele privind vaccinarea anti-COVID-19 din România, comunicate săptămânal de INSP începând din 14 martie
Articolul următorANT: Prelevare de organe la SCJU Brașov, de la un pacient decedat în urma unui traumatism cranian sever