Peste 200 de milioane de persoane s-ar putea îmbolnăvi de COVID-19 într-un an în Africa, estimează OMS

0
300

Peste 200 de milioane de persoane din Africa ar putea fi infectate cu noul coronavirus pe parcursul primului an al pandemiei de COVID-19, cele mai multe dintre ele prezentând puţine simptome sau fiind asimptomatice, însă până la 190.000 de pacienţi de pe acest continent ar putea să moară din cauza contagierii cu SARS-CoV-2, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Aceste cifre au la bază o modelare computerizată, ce a vizat 47 de ţări din regiunea africană afiliată la OMS şi reprezentând o populaţie totală de 1 miliard de locuitori, relatează AFP citată de Agerpres.

„Modelul nostru arată amploarea problemei pentru sistemele de sănătate dacă măsurile de izolare vor eşua”, au declarat autorii studiului. Astfel de măsuri de izolare a populaţiei la domiciliu au fost luate destul de devreme pe continentul african.

Un comunicat al OMS, publicat la începutul lunii mai şi care evoca debutul acestui studiu, prevenea că „între 83.000 şi 190.000 de persoane din Africa ar putea să moară de COVID-19 şi între 29 de milioane şi 44 de milioane ar putea fi infectate pe parcursul primului an al pandemiei”. Intervalul de 29 milioane-44 milioane de persoane infectate nu includea însă cazurile asimptomatice ale bolii şi nici persoanele care prezintă puţine simptome.

Raportul a plecat de la ipoteza că 88% dintre africani nu vor şti că sunt purtători ai virusului, în timp ce 4% dintre locuitorii continentului african vor suferi forme grave sau chiar mortale ale maladiei.

În total, integrând cazurile asimptomatice şi cele puţin simptomatice, autorii studiului au ajuns la concluzia că până la 231 de milioane de persoane (între 16% şi 26% din totalul de 1 miliard de persoane din regiune) ar urma să fie infectate cu SARS-CoV-2 în primele 12 luni ale pandemiei de COVID-19.

Circa 4,6 milioane de persoane vor trebui să fie spitalizate, 140.000 vor prezenta infecţii puternice şi 89.000 vor fi grav bolnave.

Cercetătorii avertizează că o creştere a numărului de spitalizări cu COVID-19 ar deturna resursele deja limitate ale ţărilor africane de la atacarea principalelor probleme de sănătate de pe continent, precum HIV, tuberculoza, malaria şi malnutriţia.

Continentul african a raportat până în prezent puţin peste 75.000 de cazuri de COVID-19 şi 2.555 de decese.

Articolul precedentIntervenția umană în jungla amazoniană va duce la răspândirea altor virusuri, avertizează un cercetător brazilian
Articolul următorMicroparticulele de salivă generate prin vorbire contribuie la răspândirea noului coronavirus, potrivit unui studiu