Peste 2.700 de pacienți în așteptare pentru operații ortopedice la Spitalul de Recuperare din Iași

0
68

Secția de ortopedie a Spitalului Clinic de Recuperare din Iași este supusă unei presiuni tot mai mari, cu peste 2.700 de pacienți care așteaptă intervenții chirurgicale la șold și genunchi. Creșterea continuă a solicitărilor reflectă atât numărul mare de cazuri, cât și complexitatea tot mai ridicată a afecțiunilor tratate, precizează Agerpres.

Dr. Paul Sârbu, șeful Clinicii de Ortopedie – Traumatologie, a declarat: „Avem în acest moment peste 2.700 de pacienți pe lista de așteptare pentru intervenții la genunchi și șold. După minivacanța de 1 mai estimăm o creștere și o adresabilitate foarte mare. Ieri am internat 42 de pacienți, din care cel puțin 30 au nevoie de endoprotezare. Putem face câte trei intervenții chirurgicale pe zi, cam 15 într-o săptămână.”

Problemele cele mai frecvente sunt diformitățile severe ale genunchiului, cum ar fi genu varum și genu valgum, care afectează grav calitatea vieții pacienților. Dr. Sârbu a explicat: „Avem tot mai mulți pacienți care necesită endoproteze de genunchi și șold, am remarcat o creștere semnificativă a pacienților cu diformități importante ale genunchiului, exagerate, care determină o scădere marcantă a calității vieții.”

Aceste cazuri sunt rare în alte țări europene și sunt adesea rezultatul amânării intervențiilor chirurgicale sau a lipsei de acces la îngrijiri medicale. „În ultimii ani am fost în Franța, în Germania, dar nu am văzut asemenea cazuri. Mulți dintre colegii mei mai tineri din străinătate cred că au văzut doar prin atlasele de specialitate astfel de cazuri.”

Tratamentul acestor pacienți necesită tehnici chirurgicale avansate și proteze speciale, ceea ce implică costuri ridicate și o experiență chirurgicală considerabilă. „Proteza nu se lipește, nu se pune așa, ca o pălărie sau o haină. Trebuie niște secțiuni osoase calculate foarte bine pre și intraoperator, trebuie echilibrare ligamentară. Deci, tehnici avansate.”

Un exemplu extrem de complex este cazul unei femei de 72 de ani cu diformități de gradul trei la ambii genunchi. „Este un caz extraordinar de greu pentru orice șef de ortopedie din orice țară europeană. E o pacientă extrem de complexă”, a spus Dr. Sârbu.

Intervenția chirurgicală a durat mai mult de trei ore și a implicat o echipă multidisciplinară. „Am avut noroc că ligamentul colateral intern era competent și am mers pe o proteză clasică primară, la care am asociat un stent lung tibial, iar defectul osos tibial l-am refăcut cu ajutorul cimentului și a două șuruburi introduse în defect”, a explicat Dr. Liliana Savin, unul dintre medicii care au efectuat operația.

Spitalul de Recuperare din Iași se confruntă cu o adresabilitate în creștere și cu cazuri din ce în ce mai complexe, ceea ce pune presiune asupra resurselor disponibile. Autoritățile locale au promis continuarea investițiilor în infrastructură și echipamente pentru a face față acestei provocări.

Articolul precedentCazurile de COVID-19 scad cu 32% în ultima săptămână, raportându-se 48 de noi infectări, conform INSP
Articolul următorUn nou Centru de Îngrijiri Paliative va fi construit la Spitalul pentru Copii ‘Sf. Maria’ din Iași