Persoanele vaccinate anti-COVID, afectate într-o măsură mai mică de long COVID față de cele nevaccinate

0
159

Un raport dat publicităţii de Agenţia britanică pentru siguranţă sanitară (UKHSA), care trece în revistă 15 studii de specialitate, arată că formele de long COVID-19 afectează într-o măsură mai mică persoanele vaccinate în comparaţie cu persoanele nevaccinate, potrivit Reuters.

Reprezentanții UKHSA au precizat că persoanele cărora le-au fost administrate vaccinuri în două doze precum Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna sau într-o singură doză precum cel produs de J&J au prezentat un risc de circa 50% de a dezvolta simptomatologie ”long COVID-19” în comparaţie cu persoanele nevaccinate.

”Aceste studii completează potenţialele beneficii al vaccinării complete împotriva COVID-19”, a spus Mary Ramsay, directoarea departamentului de imunizare din cadrul UKHSA.

”Vaccinarea este cea mai bună modalitate de a te proteja împotriva simptomelor grave în eventualitatea unei infectări şi ar putea totodată contribui la reducerea impactului de termen mai lung”, a mai spus ea.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a ridicat restricţiile impuse împotriva COVID-19 în Anglia întrucât dozele booster şi severitatea mai mică a variantei Omicron au diminuat legătura dintre cazurile de infectare şi decese.

Marea Britanie raportează cu toate acestea circa 50.000 de cazuri zilnic, iar cazurile moderate de COVID-19 pot fi urmate de forme debilitante de ”long COVID-19” şi de simptome asociate precum oboseală, probleme de memorie şi stare de confuzie.

Potrivit UKHSA, un procent estimat de 2% din populaţia Marii Britanii a raportat simptome de COVID-19 cu evoluţie lungă, cele mai frecvente fiind oboseală, dificultăţi de respiraţie, dureri musculare sau articulare.

Trei din patru studii care compară simptomele long COVID înainte şi după vaccinare sugerează că numărul celor care au raportat o ameliorare a simptomelor long COVID după vaccinare a fost mai mare decât al celor care au raportat o înrăutăţire.

Alte trei studii au ajuns la concluzia că simptomele long COVID s-au ameliorat la cei care s-au vaccinat, în comparaţie cu cei care au rămas nevaccinaţi.

Articolul precedentConf. dr. Radu Ciudin, medicul care a implantat primul cardiodefibrilator din România, a trecut în neființă
Articolul următorContracte cu casele de asigurări, pentru furnizorii de servicii de sănătate conexe actului medical pentru cei cu tulburări de sănătate mintală