Cercetatorii spanioli au facut progrese importante in tratarea Hepatitei C, mai ales ca acest virus afecteaza peste 800.000 de persoane numai in Spania si care cauzeaza ciroza si cancer la ficat.

Studiile au demonstrat ca exista posibilitatea ca hepatita C sa poata fi vindecata , datorita unei noi combinatii de medicamente aflate in curs de cercetare. Aceste medicamente inlatura infectia provocata de genotipul 1 al viruslui hepatic C. Pentru ca tratamentul cu Peg-interferon si ribavirina nu a fost suficient pentru pacientii cu Hepatita C, acestia au primit o combinatie de doi agenti antivirali ceea ce a dus la eradicarea virusului din sange la toti partipantii la studiu. in ceea ce priveste administrarea acestor noi medicamente, oamenii de stiinta sustin ca acestea au efecte secundare minore.

Hepatita C este o o afectiune frecventa, mai greu de tratat si principala cauza a cancerului hepatic si a cirozei hepatice. in 80% din cazuri boala devine cronica, 20% dintre bolnavi dezvolta ciroza si 25% dintre pacienti ar putea fi afectati de cancerul de ficat.

in Spania, in perioada 2005-2009 virusul hepatic C a cauzat peste 43.000 de episoade de ciroza, aproximativ 13.000 de hepatocarcinoame, 1632 de transplanturi si 27.871 de decese.