Persoana cu diabet zaharat și COVID- 19  

0
160

Conferențiar doctor Anca Pantea Stoian, vicepreședinte al Comisiei de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice a Ministerului Sănătății, a explicat pentru Sănătatea.TV că pacienții cu diabet zaharat, mai ales cei care au un control slab al profilului glicemic şi care prezintă complicaţii ale diabetului, au un risc mai mare de infectare cu coronavirus şi de dezvoltare a unei simptomatologii mai severe.

“Indiferent că este vorba de pacienţii cu diabet de tip 1 sau tip 2, aşa cum se ştie, aceştia sunt mult mai vulnerabili la infecţii. Nu există un risc diferit între pacienţii cu diabet de tip 1 şi tip 2, toţi sunt expuşi în aceeaşi măsură. Controlul glicemic slab este un factor de risc crescut. Prezenţa complicaţiilor diabetului sau a altor boli cronice coexistente creşte riscul de infecţie cu COVID-19. Durata evoluţiei diabetului zaharat şi vârsta pacientului (> 70 ani) sunt, de asemenea, factori de risc”, a precizat conferențiar doctor Anca Pantea Stoian.

Semnele infecției cu coronavirus

Printre semnele infecției cu coronavirus care trebuie să îngrijoreze pacientul se numără tusea uscată persistentă, modificarea respiraţiei, fie prin greutate la respiraţie sau lipsă de aer, gât uscat, rinoree sau durere/presiune persistentă în piept.
Alte semne sunt febra persistentă, dureri de cap persistente, modificarea culorii buzelor sau a tegumentului feţei (vineţii) sau stare de confuzie, după cum a precizat conferențiar doctor Anca Pantea Stoian.

Când trebuie anunțat medicul diabetolog, conform conferențiar doctor Anca Pantea Stoian

– Când valorile glicemice sunt foarte mari sau foarte mici, în mod repetat
– Când depistaţi corpii cetonici în urină
– Urinare mai frecventă decât în mod normal (mai ales în timpul nopţii, sete extremă indiferent de cantitatea de lichide consumata, gură uscată, dureri de cap, dureri de stomac, slăbiciune, stare oboseală.
– Când este necesară ajustarea dozelor de insulină/medicaţie/aport alimentar/carbohidraţi
– Când aţi rămas fără medicaţie/consumabile
– Orice altă stare legată de situaţia dvs. (alte infecţii/răceli/vărsături/diaree) sau dacă nu vă simțiți bine, indiferent de motiv.

Ce trebuie să facă pacientul cu diabet dacă s-a îmbolnăvit de coronavirus

În primul rând trebuie anunțate autoritățile competente și medicii care se ocupă de aceste cazuri.

Conferențiar doctor Anca Pantea Stoian a mai adăugat că în cazul în care pacientul cu diabet s-a îmbolnăvit de coronavirus, trebuie să bea o cantitate de lichide suficientă, să se hidrateze corespunzător, cu minimum 2 litri de apă.

“Dacă aveţi dificultăţi în a vă hidrata, încercaţi la fiecare 15 minute să consumaţi lichide în cantitate mică. Limitaţi consumul de cafea/băuturi cu cafeină”, a precizat conferențiar doctor Anca Pantea-Stoian.

Medicul a mai adăugat că nu trebuie să se renunțe la tratamentul urmat în mod curent, indiferent despre ce tip este vorba (antidiabetic, antihipertensiv, antidislipidemic).

“Dacă nu vă puteţi alimenta normal sunaţi medical diabetolog pentru reevaluarea medicaţiei”, a spus specialistul.

Totodată, dacă valoarea glicemiei coboară sub 70 mg/dl, pacientul cu diabet zaharat trebuie să consume alimente ce conţin carbohidraţi simpli, 15grame de glucoză, miere, zahăr, sucuri din fructe, băuturi cu zahăr, bomboane/dropsuri, şi verificaţi după 15 minute.
Doctorul recomandă, de asemenea, verificarea glicemiei pentru ca pacientul să se asigure că aceasta a crescut peste 70mg/dl. Totodată, este recomandată și verificarea valorilor glicemiilor postprandiale, la 2 ore după masă, şi la ora 3 noaptea.

“Dacă valoarea glicemiei este peste 250 mg/dl, verificaţi prezenţa corpilor cetonici în urină şi sunaţi medicul în situaţia în care descoperiţi testul pozitiv. Dacă folosiţi senzori de monitorizare glicemică şi aţi luat acetaminofen este bine să verificaţi valoarea glicemiei prin efectuarea unui test cu glucometrul”, a mai precizat conferențiar doctor Anca Pantea Stoian.
De asemenea, în caz de îmbolnăvire trebuie monitorizată tensiunea și temperatura.

COVID-19 nu este o afecţiune respiratorie sezonierea obişnuită

Bolnavul de diabet zaharat trebuie să știe că noul coronavirus este o infecţie virală a căilor respiratorii cu manifestări moderate spre severe ce includ tuse, febră, dificultate de a respira. Simptomele se pot instala după expunerea la COVID-19.
COVID-19 nu este o afecţiune respiratorie sezonierea obişnuită şi deci nu o consideraţi o banalitate, a precizat Anca Pantea-Stoian.

“Pacienţii cu boli cronice şi cu o vârstă înaintată sunt cei mai vulnerabili. Printre aceştia, pacienţii cu diabet zaharat, mai ales cei care au un control slab al profilului glicemic şi care prezintă complicaţii ale diabetului, au risc crescut de contaminare şi de dezvoltare a simptomatologiei severe”, a explicat specialistul.

Potrivit acesteia, categoriile de pacienţi vulnerabili sunt persoanele în vârstă de peste 70 ani, pacienţii cu boli cronice precum afecţiuni cardiovasculare, boli cronice respiratorii, diabet, pacienţi cu boală cronică renală, pacienţii dializaţi, pacienţii cu afecţiuni oncologice și pacienţii cu boli autoimune.

Ce trebuie să facă pacientul

Anca Pantea Stoian recomandă deținerea unui stoc rezonabil de medicaţie curentă şi consumabile.

“Pregătiţi lista de medicaţie curentă şi rugaţi medicul curant/de familie/diabetolog să vă asigure medicaţia pentru o perioadă de minimum 3 luni (conform prescripţiei medicale). Menţionaţi inclusiv suplimentele pe care le luaţi. Pacienţii insulinodependenţi să aibă un stoc rezonabil de insulină în limita prescripiei. Să aveţi suficiente bandelete de testare a glicemiei. Verificaţi glucometrul dacă este funcţional. Să vă asiguraţi că aveţi suficiente teste pentru evaluarea corpilor cetonici. Dacă folosiţi pompe de insulină şi/sau senzorii de monitorizare glicemică, asiguraţi-vă că aveţi consumabile suficiente. Respectaţi indicaţiile de folosire ale acestora, nu prelungiţi utilizarea lor în afara recomandărilor. Pacienţii insulinodependenţi cu regim intensificat de insulină, în special cei cu diabet tip 1 să aibe o rezervă de glucagon (3-4 kit-uri) pentru corectarea hipoglicemiilor severe”, a adăugat specialistul.

Un alt sfat al specialistului este depozitarea consumabilelor folosite (ace/catetere/bandelete) și anunțarea autorităților pentru colectarea acestora.

Articolul precedentMS: Nu există dovezi de transmitere a coronavirusului prin intermediul fructelor și legumelor neambalate
Articolul următorCMR sistează manifestările de Educație Medicală Continuă, cu excepția celor online