Pensiile, indemnizațiile persoanelor cu dizabilități și alocațiile copiilor au fost plătite mai repede în această lună. Iată motivul

0
257

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că, în luna august, pensiile, indemnizațiile persoanelor cu dizabilități și alocațiile copiilor sunt plătite anticipat, până cel târziu în data de 11 august. Măsura a fost luată în contextul minivacanței bugetare din preajma zilei de 15 august.

Potrivit anunțului publicat în cursul acestei săptămâni de minister, pentru a evita întârzierile cauzate de zilele libere, a fost stabilit următorul calendar de plăți:

  • Cei care își primesc pensia prin mandat poștal au fost plătiți de Poșta Română în perioada 1 – 11 august, iar cei care au cont bancar au avut conturile alimentate în zilele de 9 și 10 august;
  • Cei care beneficiază de indemnizații pentru persoane cu dizabilități au fost plătiți de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială în data de 11 august, cu patru zile mai devreme decât termenul obișnuit. Astfel, cei care au card au primit banii pe 11, în loc de 15, iar cei care au mandat poștal au primit banii începând din 11, în loc de 18.
  • Alte drepturi, cum ar fi alocația de stat pentru copii și indemnizația pentru creșterea copilului, au fost plătite în intervalul 8 – 10 august.

Încă de anul trecut, s-a stabilit ca bugetarii să beneficieze de o minivacanță în jurul datei de 15 august, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului; astfel, pe lângă ziua de marți, 15 august, liberă pentru toți angajații din România, bugetarii vor avea liber și ziua de luni, 14 august, pe care o vor recupera ulterior ceea ce înseamnă că vor avea patru zile consecutive de odihnă, între 12 și 15 august.

Potrivit Codului Muncii, zilele libere se decid la începutul anului și se aplică tuturor angajaților, indiferent de domeniul lor de activitate; totodată, zilele libere suplimentare, care se acordă pentru a crea minivacanțe sunt valabile doar pentru bugetari iar angajatorii din sectorul privat pot decide dacă le oferă sau nu salariaților lor aceleași beneficii.

Articolul precedentSpitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”: Copilă de doar 14 ani, operată pe cord deschis. Componența echipei medicale
Articolul următor15 august – liber doar marți sau minivacanță de patru zile?