Patologia produsă de dispozitivele pirotehnice: de la plăgi, până la amputaţii traumatice

0
38

Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Nicolae Oblu” din Iași, atenţionează asupra pericolului reprezentat de dispozitivele pirotehnice, afirmând că patru persoane, printre care şi o fetiţă de 11 ani, au ajuns la urgenţe, în noul an, din cauza acestora.

Medicul avertizează că patologia lezională produsă de petarde merge de la arsuri până la plăgi, fracturi deschise, amputaţii traumatice sau leziuni oculare, iar cele mai frecvente şi grave leziuni sunt arsurile de grad III-IV, la nivelul mâinii sau a feţei, în timp ce leziunile oculare nu au lipsit în niciun an din bilanţul traumatic.

Astfel, Tudor Ciuhodaru a scris, pe pagina sa de Facebook, că dispozitivele pirotehnice vă pot duce direct în sala de operaţii şi, chiar şi aşa, „puteţi rămâne mutilaţi”, riscurile de accidentare crescând atunci când sunt utilizate în spaţiile închise şi aglomerate sau de către copii sau de către cei care au consumat mult alcool.

Ad in title

Medicul recomandă să vă prezentaţi de urgenţă la spital şi să nu temporizaţi rezolvarea leziunilor care fără tratament duc constant la apariţia complicaţiilor.

Articolul precedentGCS a anunţat un număr de 1.194 cazuri noi de persoane infectate, de la ultima raportare
Articolul următorVaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca, aprobat în India