Patologia metabolica este un element al globalizarii

0
263

Patologia metabolica este un element al globalizarii, alimentatia de tip fast-food si obezitatea fiind printre primele elemente care au patruns in mai multe tari, a declarat prof. dr. Constantin Dumitrache, de la Institutul C.I.Parhon, cu prilejul unei dezbateri organizate de Jurnalul National. El a precizat ca 60% dintre persoanele cu exces ponderal se afla in SUA, 40% in Europa si numai 20% in Africa si Asia.

Obezitatea duce la complicatii precum hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, infarct. In cazul acestuia din urma a scazut varsta la care apare intre 18 si 20 de ani, a subliniat doctorul Dumitrache. El a adaugat ca femeile obeze sunt predispuse la cancer de san, iar barbatii obezi sunt predispusi la cancer de prostata.

Prof. dr. Dumitrache a facut referire si la faptul ca datorita reliefului 30% din populatie are deficit de iod, iar 10% patologie tiroidiana.

Aproape 80% din populatia tarii are o afectiune mai mare sau mai mica endocrina, a mentionat prof. dr. Dumitrache. El a apreciat programul de evaluare a starii de sanatate a populatie, care permite identificarea unor eventuale afectiuni si care poate contribui la educatia populatiei.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentReflexoterapia – important de stiut
Articolul următorCampanie de constientizare a problemelor cu care se confrunta pacientii grav bolnavi