Parlamentul European susține prelungirea certificatului COVID-19 cu încă un an

0
271

Parlamentul European (PE) este de acord să mențină cadrul certificatului digital al UE pentru încă un an, până în iunie 2023, regulile actuale urmând să expire pe 30 iunie.

În acest context, negocierile cu membrii Consiliului pentru prelungirea regulilor vor începe imediat.

”Pentru a se asigura că cetățenii UE pot beneficia de dreptul lor la liberă circulație, indiferent de evoluția pandemiei de COVID-19, plenul PE a aprobat decizia Comisiei pentru Libertăți Civile de a deschide negocieri cu statele membre pentru a prelungi Certificatul UE Digital COVID, prevăzut să expire la 30 iunie, pentru încă 12 luni. Plenul a votat pentru aprobarea negocierilor privind prelungirea cu 432 de voturi pentru, 130 împotrivă și 23 de abțineri (cetățeni UE) și 441 de voturi pentru, 132 împotrivă și 20 de abțineri”, se arată într-un comunicat al PE.

Pe lângă extinderea valabilității schemei certificatului până la 30 iunie 2023, modificările permit, de asemenea, statelor membre să acorde certificate de testare bazate pe noi tipuri de teste antigen.

Deputații au modificat propunerile pentru a sublinia că statele membre ar trebui să evite restricții suplimentare ale libertății de circulație pentru deținătorii de certificat, cu excepția cazului în care este absolut necesar. Dacă sunt necesare restricții, acestea ar trebui să fie limitate și proporționale, pe baza ultimelor recomandări științifice din partea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și a Comitetului UE pentru Securitatea Sănătății, mai spune PE.

Crearea Certificatului UE Digital COVID (EUDCC) a fost adoptată în iunie 2021 pentru a facilita libera circulație în Europa în timpul pandemiei, pentru o perioadă limitată de 12 luni.

Articolul precedentAngajații serviciilor de ambulanță au optat pentru rămânerea în coordonarea Ministerului Sănătății
Articolul următorPeste 700 de cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore