Parlament: Aviz favorabil pentru bugetele Ministerului Sănătăţii şi al CNAS

0
313

Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au avizat favorabil marţi seara proiectul de buget pe 2022 al Ministerului Sănătăţii, cu 23 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Potrivit proiectului de buget pe anul 2022, Ministerul Sănătăţii are alocat 23.580.159.000 de lei credite bugetare şi 30.573.417.000 de lei credite de angajament.

„Modul în care au fost alocate resursele bugetare disponibile în acest an pentru Ministerul Sănătăţii a ţinut cont de execuţia bugetară din anul 2021, dar şi de modul în care au fost finanţate diversele categorii bugetare la începutul anului 2021. În ceea ce priveşte bugetul anului 2022, avem două zone de interes. În primul rând, ceea ce trebuie să facem în această perioadă referitor la gestionarea pandemiei de COVID-19, care se referă la continuarea campaniei de vaccinare, atât din punct de vedere al achiziţionării vaccinurilor şi materialelor sanitare necesare campaniei, cât şi pentru plata serviciilor de vaccinare şi continuarea programului de stimulare a vaccinării prin acordarea de tichete valorice. Cuplăm acest lucru cu accesul universal la testare, atât pentru persoanele infectate, cât şi pentru toţi cei care îndeplinesc condiţiile, definiţiile de caz ale INSP, şi prin dezvoltarea acestei capacităţi la nivelul cabinetelor de medicină de familie. Accesul la diagnostic şi tratament al pacienţilor infectaţi, mai ales în zona ambulatorie care să prevină supraîncărcarea sistemului de sănătate spitalicesc şi, bineînţeles, asigurarea capacităţii spitalelor şi secţiilor de boli infecţioase şi terapie intensivă, nu numai de a trata pacienţii, dar şi de asigura condiţii care să minimalizeze riscurile legate de siguranţa pacienţilor”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului, un lucru foarte important reuşit în bugetul din acest an îl reprezintă asigurarea fondurilor necesare pentru plata personalului, buget care, spre deosebire de exerciţiul financiar precedent, asigură fonduri până la sfârşitul acestui an pentru angajaţii Ministerului Sănătăţii, serviciile de ambulanţă, Unităţile de Primiri Urgenţe, rezidenţi şi alt personal plătit direct de către MS.

Ministrul a precizat că un alt obiectiv îl reprezintă proiectele de investiţii în Sănătate.

„Zona de interes care trebuie să facă posibilă dezvoltarea politicii de investiţii în domeniul Sănătăţii – şi aici avem finalizarea unor obiective legate de tratamentul pacienţilor oncologici în Timişoara, dezvoltarea proiectelor pentru construcţia secţiilor de arşi în mai multe centre importante din ţară şi construirea infrastructurii legate de centrele medicale comunitare şi de cabinetele de medicină de familie. Aceste proiecte, şi bineînţeles cele trei spitale regionale, dar şi alte spitale care fac obiectul PNRR, ni le dorim demarate şi să urmeze un parcurs care să facă posibilă construcţia lor până în anul 2027. O altă prioritate se leagă de realizarea sistemului de eHealth şi de Telemedicină, de asemenea, cu asistenţă din PNRR, precum şi continuarea programelor din fonduri europene nerambursabile şi fonduri de la Banca Mondială”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Levente Vass a oferit detalii legate de bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, precizând că în principiu suma pentru CNAS pe anul 2022 este egală cu cea din exerciţiul financiar pe anul 2021, exprimându-şi speranţa că o să urmeze şi rectificări bugetare care să ofere toţi banii necesari pentru derularea programelor din subordinea Casei.

„În principiu, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, conform deciziei arcului guvernamental, se încearcă inversarea din punct de vedere financiar a cheltuielilor. Un accent mai mare pe serviciile de asistenţă primară. Astfel, în anul 2022 o să avem o creştere de aproximativ 20 – 21%. La nivelul ambulatoriilor de specialitate din august avem în loc de 2,8 lei pe punct 4 lei, se menţine, în continuare, şi în cursul anului 2022. La nivelul programelor naţionale de sănătate avem o creştere substanţială, mai ales pe oncologie şi cardiologie. Pe domeniul stomatologie se dublează suma decontată pentru ambulatoriul de specialitate stomatologie şi se dublează şi suma pentru cabinetele de stomatologie pe rural. La nivel spitalelor bugetul actual cuprinde aproximativ 11 luni din totalul de 12 luni, însă, dacă politicile de sănătate care vor fi aplicate în cursul anului 2022 dau roade, atunci din bugetul spitalelor care poate fi salvat, datorită faptului că valurile, să sperăm, nu o să fie aşa de mari cum a fost şi valul 4, o să avem o acoperire integrală pe 12 luni. La nivelul serviciilor şi reabilitare considerăm că e foarte important pentru anul 2022, se propune şi este inclus în buget, trecerea reabilitării pe COVID pe ambulatoriu de specialitate din spitale şi alocarea suplimentară de bani în această privinţă”, a declarat Levente Vass.

Parlamentarii au votat şi Anexa 11 a proiectului Legii bugetului de stat pe anul viitor, referitoare la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde sunt prevăzute venituri, în total, de 51.322.214.000 de lei.

Articolul precedentAutoritatea germană în domeniul vaccinării: Intervalul pentru administrarea dozei booster, scurtat la 3 luni
Articolul următorINSP: 7 cazuri de infectare cu varianta Omicron, în săptămâna 13-19 decembrie