Pandemia de COVID-19 ar putea lăsa peste 117 milioane de copii nevaccinați contra rujeolei

0
62

Întrucât COVID-19 continuă să se răspândească la nivel global, este posibil ca peste 117 milioane de copii din 37 de țări să nu primească vaccinul împotriva rujeolei (pojarului). Campaniile de imunizare împotriva acestei boli au fost deja amânate în 24 de țări, avertizează Measles & Rubella Initiative (M&RI), un parteneriat global, fondat de Crucea Roșie Americană, Centrele pentru Controlul și Protecția Bolilor din SUA (CDC), UNICEF, Fundația Națiunilor Unite și OMS.

„M&RI își exprimă solidaritatea cu familiile, comunitățile, guvernele și membrii serviciilor de urgență și se alătură partenerilor săi din domeniul sănătății în lupta împotriva amenințării COVID-19. Pandemia care cuprinde globul necesită un efort coordonat pentru a asigura protecția lucrătorilor din sănătate din prima linie, deoarece aceștia se confruntă și răspund la această nouă amenințare. În același timp, trebuie să susținem și eforturile pentru protejarea serviciilor esențiale de imunizare, acum și pentru viitor.

OMS a emis noi linii directoare aprobate de Grupul Consultativ Strategic de Experți în Domeniul Imunizării – pentru a ajuta țările să susțină activitățile de imunizare în timpul pandemiei COVID-19. Liniile directoare recomandă guvernelor să întrerupă temporar campaniile de imunizare preventivă în cazul în care nu există focar activ al unei boli care poate fi prevenită prin vaccin. Partenerii care alcătuiesc M&RI sunt de acord cu aceste recomandări. De asemenea, solicităm țărilor să continue serviciile de imunizare de rutină, asigurând în același timp siguranța comunităților și a lucrătorilor din sănătate. Recomandările cer, de asemenea, guvernelor să întreprindă o analiză atentă risc-beneficiu atunci când decid dacă vor amâna campaniile de vaccinare ca răspuns la focare, cu posibilitatea amânării în cazul în care riscurile de transmitere a COVID-19 sunt considerate inacceptabil de mari.

Dacă alegerea dificilă de a întrerupe vaccinarea se face datorită răspândirii COVID-19, solicităm liderilor să intensifice eforturile de monitorizare a copiilor nevaccinați, astfel încât populațiilor cele mai vulnerabile să le poată fi furnizate vaccinuri împotriva rujeolei imediat ce devine posibil acest lucru. Cu toate că știm că vor exista numeroase solicitări pentru sistemele de sănătate și lucrătorii din prima linie în timpul și dincolo de amenințarea COVID-19, furnizarea tuturor serviciilor de imunizare, inclusiv a vaccinurilor împotriva rujeolei, este esențială pentru salvarea de vieți care altfel s-ar pierde în cazul bolilor care pot fi prevenite prin vaccin.

M&RI susține nevoia de a proteja comunitățile și lucrătorii din sănătate împotriva COVID-19 printr-o pauză de campanii în masă, unde riscurile de boală sunt mari. Totuși, acest lucru nu ar trebui să însemne că sunt copii care vor rămâne nevaccinați. Acum trebuie depuse eforturi urgente la nivel local, național, regional și global pentru a ne pregăti pentru a închide lacunele de imunitate pe care le va exploata virusul rujeolic, asigurând că vaccinurile sunt disponibile și că ajung la copii și populații vulnerabile, cât mai repede posibil.

În ciuda existenței unui vaccin sigur și eficient timp de peste 50 de ani, cazurile de rujeolă au crescut în ultimii ani și au luat peste 140.000 de vieți în 2018, majoritatea copii și bebeluși – toate aceste decese fiind preventibile. Pe acest fond deja periculos, campaniile de vaccinare împotriva rujeolei preventive și responsive au fost acum întrerupte sau amânate în 24 de țări pentru a contribui la evitarea extinderii COVID-19. Este posibil să nu fie implementate campanii care urmează să aibă loc în 2020 în alte 13 țări. În total, mai mult de 117 milioane de copii din 37 de țări, dintre care mulți trăiesc în regiuni cu focare de rujeolă active, ar putea fi afectați de suspendarea activităților de imunizare programate. Acest număr uluitor nu include numărul de sugari care nu pot fi vaccinați din cauza efectului COVID-19 asupra serviciilor de imunizare de rutină. Copiii cu vârsta mai mică de 12 luni au o probabilitate mai mare de a muri din cauza complicațiilor rujeolei, iar dacă circulația virusului rujeolic nu este oprită, riscul lor de expunere la rujeolă va crește zilnic.

M&RI salută eroismul lucrătorilor din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență de pe glob și recunoaștem rolul vital pe care îl joacă în furnizarea de informații clare, de încredere, precum și în îngrijirea preventivă și de susținere în cadrul comunităților lor. Trebuie să investim în lucrătorii din domeniul sănătății și să ne asigurăm că sunt protejați de infecții. Ei sunt prima linie de apărare împotriva epidemiilor globale. De asemenea, recunoaștem rolul părinților și al îngrijitorilor în asigurarea vaccinării copiilor lor urmând recomandările de distanțare fizică, în conformitate cu orientările naționale. În final, solicităm țărilor și liderilor locali să pună în aplicare strategii de comunicare eficiente pentru implicarea comunităților, pentru a se asigura că oferta și cererea pentru vaccinare rămân puternice și contribuie la asigurarea unei vieți sănătoase pentru fiecare copil, în special în această perioadă dificilă.”

Articolul precedentCinci noi decese cauzate de COVID-19; bilanțul urcă la 351
Articolul următorPodelele spitalelor şi încălţămintea personalului sanitar, testate pozitiv pentru COVID-19