Până în 2040 s-ar putea descoperi un tratament eficient pentru Alzheimer

0
168

Boala Alzheimer este o formă progresivă de demență care în prezent nu are niciun tratament eficient pentru a încetini progresia simptomelor; unul dintre cei mai mari experți din Marea Britanie în acest domeniu anunță însă că există speranțe într-un tratament eficient pentru cea mai comună formă a bolii, până în anii 2040.

Conform prof. Julie Williams de la Universitatea Cardiff, în 2009 erau idenificate doar trei gene cunoscute a fi legate de boala Alzheimer iar astăzi există 92, o creștere masivă a cunoștințelor despre boala debilitantă.

10 milioane de noi pacienți diagnosticați cu demență, anual

Director al Institutului de Cercetare a Demenței din Marea Britanie de la Universitatea Cardiff, acesta a studiat boala de trei decenii: „Studiile accelerează și se îmbunătățesc tot timpul. Am învățat mai multe în ultimii șapte ani mai mult decât în ​​ultimii 20”, a declarat specialistul pentru BBC.

Există peste 10 milioane de cazuri noi de demență în fiecare an pe tot globul, potrivit Alzheimer’s Disease International, dar nu toate simptomele sunt legate de boala Alzheimer deși aceasta este principalul diagnostic al acestora, astfel că țintirea bolii este deosebit de importantă pentru a stopa creșterea anticipată a pacienților în anii și deceniile următoare.

Studiile genetice ar putea avansa informații importante despre Alzheimer

Specilistul britanic este totuși optimist în privința terapiilor genetice avansate care vor dezvălui mai multe despre boală și ar putea conduce spre un tratament care va încetini sau chiar opri apariția deteriorării cognitive: „Odată ce știți de unde să începeți să căutați, puteți observa efectele pe care genele le au asupra activității specifice a creierului”, a menționat Julie Williams.

„Testele care au costat milioane în anii ’90 pot fi acum efectuate pentru aproximativ 30 de lire sterline. De exemplu, acum știm că genele defecte [schimbă] modul în care funcționează celulele imune numite microglia, camioanele de gunoi ale creierului care curăță ceea ce ale detectează ca atare. Pot fi mai puțin eficiente în curățarea gunoiului autentic și ucide, din greșeală, celulele sănătoase ale creierului, inclusiv sinapsele care sunt conexiunile dintre neuroni, așa că dacă sunt eliminate atunci când nu ar trebui, atunci pierzi conexiunile deci pierzi gândurile, amintirile” – explică ea, sperând că ritmul progresului poate duce la unele tratamente eficiente până în 2040.

Articolul precedentChina a înregistrat primul deces de gripă aviară la om
Articolul următorStudiu: Scăderea în greutate în rândul persoanelor în vârstă sănătoase, legată de afecțiuni care limitează viața