Medicina este în continuă evoluție iar colaborarea, interactiunea şi schimbul de experienţă între specialişti reprezintă aspecte fundamentale pentru imbunătăţirea calităţii îngrijirii pacienţilor şi dezvoltarea continuă a practicii de specialitate; prin împărtăşirea cunoştinţelor, experienţelor şi expertizei între profesioniştii din diferite specialităţi, poate fi realizată o abordare mai cuprinzătoare și mai eficientă în îngrijirea pacienţilor.
Astfel, în premieră, România a devenit în această perioadă gazda celui de-al 54-lea Congres Central European Diabetes Association (CEDA) care se desfășoară, în aceste momente, la Palatul Parlamentului(Sala Drepturilor Omului) din Capitală prin conferința-dezbatere „Construim Parteneriate în Diabet la nivel european” – eveniment – preambul al celei mai importante manifestări est-europene centrată pe acest domeniu medical.
Participă zeci de medici cu experiență, atât de la nivel internaţional cât şi din România, autorităti din sistemul medical românesc, reprezentanti ai unor prestigioase universităti din România şi ai celor mai importante organizații europene din domeniul diabetului, precum şi reprezentanți ai pacienților cu diabet.
Organizatorii ediției din România
Organizatorul științific al evenimentului de prestigiu este Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București iar coordonatorul ștințific local este conf.univ.dr. Anca Pantea Stoian – specialist diabetolog, președinte al Comisiei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Ministerului Sănătății și vicepreședinte al CEDA -, manager de eveniment fiind Sănătatea Press Group.
Manifestarea îşi doreşte să sublinieze importanta colaborării internaționale în domeniul diabetului dar şi să dezvolte schimbul de experientă ştiințific, toate acestea pentru a construi parteneriate puternice în diabetologia de la nivel central european.
Congresul Central European Diabetes Association (CEDA), ediţia 2023, una dintre cele mai ample manifestări ştiinţifice europene din domeniul diabetului, găzduită de România timp de trei zile, îşi propune să aprofundeze pentru profesionişti educaţia medicală în domeniul diabetului, dar şi să intensifice schimbul de experienţă la nivel european în diabetul zaharat: știință, tehnologie și interacțiune sunt direcțiile pe care CEDA 2023 le îmbină în ediția curentă și cuprinde sesiuni științifice cu tematici de interes, – sesiuni tip „state of the art”, – sesiuni de comunicări originale, sesiuni tip e-poster, work-shopuri „hand-to-hand”.
Sănătatea TV transmite LIVE evenimentul
De ce o întâlnire la Palatul Parlamentului, în preambulul Congresului CEDA ediția – 2023?
Agenda comunicărilor a fost deschisă de conf.univ.dr. Anca Pantea Stoian – vicepreședinte al CEDA:
„Sunt extrem de onorată că România găzduiește astăzi una dintre cele mai ample manifestări științifice europene anuale din domeniul diabetului, precum și această conferință-dezbatere, organizată în preambulul celui de-al 54-lea Congres Central European Diabetes Association (CEDA).
De ce o întâlnire la Palatul Parlamentului în preambulul Congresului CEDA, ediția 2023?
Pentru că am considerat extrem de important să oferim cadrul pentru a implementa și dezvolta colaborări științifice în diabetologia de la nivel internațional. Timp de cinci zile, în România sunt prezenți unii dintre cei mai importanți lideri din domeniul diabetologiei de la nivel european, din peste 20 țări, și, alături de colegi din România, sunt convinsă că împreună putem identifica perspective de colaborare în diabet.
România are o puternică tradiție în diabet, astfeșl că putem să punem umărul și să fim parte la construirea unor punți puternice de colaborare la nivel european în domeniul diabetului. Știința, schimbul de experiență și interacțiunea reprezintă direcții fundamentale pentru ediția din acest an a Congresului CEDA. Conferința de astăzi poartă o denumire simbol: Construim Parteneriate în Diabet la nivel European.
Și înainte, dar mai ales în timpul pandemiei, cât și în prezent, observăm un dinamism accentuat în domeniul științific. Vedem cum datele se schimbă de la o zi la alta și sunt convinsă că toți înțelegem cât de importante sunt cerecetarea, schimbul de experiență și de informații între specialiști.
Astăzi, alături de dumneavoastră sunt încrezătoare că vom pune bazele și vom construi împreună o platformă solidă de discuții și sunt onorată că CEDA 2023 se desfășoară în România sub egida și având ca organizator științific local Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, una dintre Universitățile de Medicină și Farmacie tradiționale din spațiul european.
Prevenția diabetului este esențială pentru a reduce impactul acestei afecțiuni asupra sănătății și calității vieții. O abordare multidisciplinară, care implică diferite specialități medicale, precum și cooperarea pacienților, poate avea un impact semnificativ în gestionarea diabetului.
Abordarea multidisciplinară în prevenția diabetului necesită implicarea unui spectru larg de profesioniști din domeniul sănătății. Prin colaborarea între aceste specialități, se pot obține rezultate mai bune în identificarea precoce și gestionarea riscului de diabet.
Schimbul de experiență și colaborarea între profesioniștii din domeniul sănătății este, de asemenea, un factor cheie în prevenția diabetului. Prin acest schimb științific de informații, specialiștii pot învăța unii de la alții, se pun la curent cu ultimele noutăți în domeniu și pot dezvolta abordări inovatoare în prevenirea diabetului.
Colaborarea cu pacienții reprezintă, de asemenea, un aspect important în prevenirea complicațiilor diabetului. Educația persoanelor cu diabet poate stimula responsabilitatea personală și adoptarea unor măsuri în ceea ce privește stilul de viață și sănătatea lor. De asemenea, prin crearea unei platforme de discuții tip summit, cu implicarea tuturor factorilor, de la medici, la factori de decizie în domeniul diabetului și pacienți, sunt convinsă că putem identifica soluții în gestionarea cât mai eficientă a diabetului.
Doamnelor și domnilor, în numele colegilor din diabetologia românească, prin calitatea mea de coordonator științific local al CEDA 2023, vă mulțumesc că suntem astăzi împreună, aici, alături de mine, pentru a construi și dezvolta parteneriate puternice în diabetologia de la nivel central european” – le-a transmis participanților, coordonatorul ștințific local.
S-au mai adresat participanților prof. dr. Viorel Jinga – rectorul UMF „Carol Davila” din București, prof. dr. Peter Kempler – președinte CEDA/FID, asoc.prof.dr.Diana Loreta Păun – Administrația Prezidențială, Departamentul de Sănătate Publică, prof.dr. Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății, asoc.prof.dr. Adela Cojan – președintele CNAS, prof.dr. Chantal Mathieu – președinte EASD, Bart Torbeyns – executive director European Diabetes Forum, Dan Nica – MEP, prof.dr. Cătălina Poiană – președinte Colegiul Medicilor din România, prof.dr. MAnfretti Rizza – rector delegat pentru Cooperare Internațională al Universității din Palermo, prof.univ.dr. Bogdan Timar – decanul UMF „Victor Babeș” din Timișoara și vicepreședinte al Asociației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof.dr. Thomas Stulning – fost președinte al CEDA/FID, prof.dr. Maria Moța – fost președinte al Asociației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof.dr. Cornelia Bala – membru al consiliului de conducere al Asociației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof.univ. Mihnea Costiu – rectorul Univ.Politehnice din București, prof.dr.Ionuț Gheonea – rectorul UMF Craiova.
Agenda activităților poate fi consultat pe site-ul CEDA 2023
Pentru a sublinia și a dezvolta importanța abordării multidisciplinare a diabetului zaharat și complicațiilor sale, în cadrul sesiunii din acest an vor fi organizate sesiuni interactive pe următoarele tematici precum:
- Boala cardiovasculară în diabet
- Boala cronică de rinichi și diabetul
- Afecțiunile hepatice și diabetul
- Afecțiunile neurologice și diabetul
- Urologia și diabetul
- Neuropatia diabetică
- Retinopatia diabetică
- Piciorul diabetic
- Chirurgia în diabet
- Managementul obezității și diabetul
- Ginecologia și diabetul
În cadrul ediției din 2023 se vor acorda burse de mentorat și premii tinerilor medici.
foto: Codruț BURDUJAN