Tratamentul medicamentos administrat pacientilor cu epilepsie are rolul de a reduce frecventa aparitiei crizelor epileptice, dar poate sa duca si la disparitia acestora. Terapia pentru crizele epileptice este specifica . in conditiile unui tratament corect ales in functie de particularitatile bolii fiecarui pacient, aproximativ o treime dintre acestia pot sa nu mai faca crize sau sa le faca foarte rar. Astfel au posibilitatea sa-si desfasoare o viata normala, dar trebuie sa tina seama de anumiti factori comportamentali si igieno-dietetici.

“Secretul in aceasta boala este o evaluare corecta a cauzelor, factorilor favorizanti, a tipului de criza. Evaluarea trebuie facuta de un medic cu expertiza in domeniul epilepsiei pentru ca investigatiile pot sa fie extrem de complexe. in functie de rezultatele evaluarii, se opteaza pentru un tip de tratament sau altul, pentru ca nu toate medicamentele antiepileptice sunt potrivite pentru toate tipurile de crize”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie.

“Nu este suficient ca pacientul cu epilepsie sa faca tratamentul medicamentos, el trebuie sa respecte si un anumit regim de viata, ca de exemplu: nu are voie sa piarda noptile, somnul de noapte este obligatoriu. O noapte nedormita poate fi factor declansator pentru o criza epileptica. Nu are voie sa consume bauturi alcoolice, alcoolul scade pragul convulsival si chiar daca este bine tratat aceasta poate sa precipite. Nu are voie sa sara peste mese. Hipoglicemia poate precipita crizele la un pacient cu epilepsie chiar daca este corect tratat”, atrage atentia prof. univ. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie.

O alta posibilitate de tratament pentru epilepsie si crizele epileptice este interventia neurochirurgicala, prin care focarul epileptogen trebuie sa fie excizat. Din pacate, in Romania se intervine neurochirurgical doar partial, impedimentul fiind dotarea tehnica necesara dintr-o clinica de specialitate, care este extrem de costisitoare.