Pacienții COVID-19, vaccinați și nevaccinați, stau mai puțin în izolare

0
283

Monitorul Oficial a publicat Ordinul Ministerului Sănătății prin care pacienţii care au manifestări clinice uşoare de COVID-19 vor fi izolaţi la domiciliu pentru o perioadă de șapte zile, pentru persoanele nevaccinate, şi cinci zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, şi trataţi şi monitorizaţi la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

De asemenea, potrivit aceluiași Ordin, pacienţii asimptomatici vor fi izolaţi la domiciliu şi monitorizaţi prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.

Ordinul prevede ca pacienţii simptomatici vor fi evaluaţi clinic de către medicul de familie şi, după caz, imagistic şi biologic de medicii specialişti din centrele de evaluare.

Totodată, pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolaţi la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioadă de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, şi vor fi monitorizaţi la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

Ordinul mai prevede ca pacienţii cu COVID-19 monitorizaţi la domiciliu vor fi îndrumaţi de urgenţă pentru investigare în centrele de evaluare în vederea internării/iniţierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situaţia existenţei următoarelor simptome:

• febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
• tuse seacă intensă sau care se accentuează;
• SaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
• dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente;
• dureri toracice la inspirul profund;
• astenie marcată;
• mialgii intense.

Potrivit aceluiași Ordin, pacienţii care nu necesită oxigenoterapie care au manifestări clinice uşoare sau medii de COVID-19 şi care au cel puţin 2 factori de risc vor fi direcţionaţi prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluaţi în centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe site-ul DSP), pentru a se decide dacă au indicaţii/contraindicaţii de administrare de medicaţie antivirală şi dacă necesită internare de zi sau continuă.

Ordinul mai arată că la centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele care au un rezultat pozitiv la testarea pentru detecţia virusului SARS-CoV-2 efectuată într-o unitate sanitară/farmacie, în primele 5-7 zile de la obţinerea rezultatului pozitiv, dacă au cel puţin 2 factori de risc.

La nivelul centrului de evaluare au loc evaluarea clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturaţia sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate, și identificarea factorilor de risc.

Potrivit aceluiași Ordin, factorii de risc sunt:

• boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
• diabet zaharat tip 1 şi 2;
• obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
• boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronşic;
• insuficienţă renală cronică, pacienţii cu dializă cronică;
• hepatopatii cronice;
• imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;
• vârsta peste 65 de ani;

• copiii de 12-17 ani cu patologii severe asociate;

Modificările sunt cuprinse în Ordinul nr. 213/2022 privind modificarea anexei nr. 3 la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.513/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, de către unităţile sanitare, precum şi de către serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi de medicii de familie a măsurilor în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Articolul precedentArafat: Prelungirea stării de alertă, pe baza unor analize. Se apropie momentul în care nu va mai fi nevoie
Articolul următorZiua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului: SRH a organziat conferința „Bolile Maligne Hematologice”