Pacienții care au primit terapie cu plasma de la convalescent au indicație de vaccinare?

0
92

Spitalul Victor Babeș Timișoara continuă seria întrebărilor și a răspunsurilor, legate de vaccinarea antiCOVID-19.

Vă prezentăm în continuare întrebările și răspunsurile oferite:

Este nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie pentru vaccinare?

Ad in title

Nu. Persoanele care doresc sa se vaccineze se pot programa fie individual pe platforma de vaccinare, fie prin intermediul medicului de familie sau al medicului curant. Bolnavii cronici cu vârsta sub 65 de ani se pot vaccina în etapa a II-a dar trebuie validati în prealabil în platforma vaccinare-covid.gov.ro de catre medicul de familie sau medicul curant.

După cât timp trebuie repetat vaccinul?

Nu se poate spune înca pentru cât timp persista raspunsul imun protector dupa vaccinare. Necesitatea repetarii vaccinarii depinde si de mentinerea eficientei asupra tulpinilor nou identificate iar acest lucru depinde de rata de mutatie a virusului.

Prin vaccinarea unui numar mare de persoane se poate reduce circulatia virusului si astfel este redusa si rata de mutatie a acestuia. Studiile sunt înca în desfasurare și vor fi publicate pe masura ce exista informatii clare legate de durata protectiei postvaccinale.

Pacientii care au primit terapie cu plasma de la convalescent au indicatie de vaccinare?

Da. Se recomanda vaccinarea la ~90 de zile de la administrarea terapiei cu plasma a reduce riscul scaderii eficientei vaccinului.

Vaccinurile cu ARN mesager modifică ADN-ul uman ?

Nu. ARN-ul mesager nu intra în nucleul celulei (acolo unde se afla ADN-ul) si are structura si compozitia chimica diferita de ADN. Prin urmare, ARNm nu poate fi încorporat în genomul uman. Procesul de productie al proteinei Spike necesara dezvoltarii ulterioare de anticorpi are loc în citoplasma, la nivelul ribozomilor – sediul sintezei proteice – si nu în nucleu. ARN-ul mesager continut de vaccin este doar “scrisoarea trimisa” temporar, care este distrusa dupa ce a fost citita la fel ca miile de molecule de ARN mesager proprii celulei.

Pacienții care sufera de alergii alimentare se pot vaccina împotriva COVID-19?

Da. Conform CDC, pacientii cu istoric de alergii usoare si moderate pot fi vaccinati. Persoanele care au antecedente de anafilaxie la alimente, la medicamente, întepaturi de insecte etc. pot fi vaccinate împotriva COVID-19 atât timp cât nu sunt cunoscute a fi alergice la unul dintre componentele (excipientii) vacinului. În aceste situatii se recomanda ca masura de precautie monitorizarea mai îndelungata postvaccinal (30 minute)

Articolul precedentMinistrul Sănătății, anunț despre vaccinare
Articolul următorGermania vrea să dea în judecată companiile ce „nu îşi respectă obligaţiile”de livrare a vaccinurilor