Pacientă supraviețuitoare a cancerului pulmonar: Am un sentiment de jenă pentru că am supraviețuit

0
510

Una dintre pacientele care a învins cancerul pulmonar a măturist cum a luptat cu boala și ce a motivat-o în fața diagnosticului sumbru, la Forumul Managementului Cancerului Pulmonar.

”Sunt o norocoasă, am tras un loz bun. Lozul câștigător a fost la Marius Nasta, dar, până ajunge la diagnostic și tratament, pacientul înfruntă foarte multe obstacole. Marius Nasta este un spital extraordinar, dar are nevoie de mai multă finanțare. Este mare nevoie de accesibilizare pentru pacienții din mediul rural. Când eram tânără erau microcentre unde trebuia sa te duci periodic la control. Am un sentiment de jenă pentru că am supraviețuit. Le mulțumesc mult doctorilor mei pentru șutul în fund care m-a ajutat să supraviețuiesc. Contează enorm legătura dintre medic și pacient”, a mărturist pacienta care și-a dorit ca, prin intervenția sa, să îi motiveze pe cei care se confruntă cu diagnosticul de cancer pulmonar.

Cancerul pulmonar este responsabil de cel mai mare număr de îmbolnăviri prin cancer în România: 13,6% din totalul cazurilor de cancer înregistrate în 2018. Această maladie este, în același timp, principala cauză de mortalitate prin cancer în țara noastră, însumând în 2018 20,2% din totalul deceselor atribuite cancerului.

Forumul Managementul Cancerului Pulmonar este un proiect în premieră, care își propune crearea unei platforme de discuții între toți factorii implicați în problematica acestei boli grave:profesioniști în domeniul medical, asociații de pacienți, autorități, reprezentanți ai industriei medicale, societate civilă și mass-media. Evenimentul își propune identificarea unor soluții menite să contribuie la îmbunătățirea managementului cancerului pulmonar în România în relație cu prevenția, diagnosticarea, tratamentul și controlul afecțiunii.

Evenimentul este organizat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, în parteneriat cu Sănătatea Press Group și se desfășoară sub egida Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României.

Articolul precedentLIVE Horațiu Moldovan, despre chirurgie oncologică
Articolul următorInima Copiilor extinde programul misiunilor medicale la Iași și Timișoara