Pacient în stare gravă, salvat de cadrele medicale din Cluj: Povestea acestuia, o provocare pfofesională de excepție

0
393
foto: SCJU Cluj

La un pas de tragedie: un bărbat în vârstă de 37 ani s-a prezentat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, unde reclama că suferea de amigdalită; inflamația însă s-a extins și a cauzat o infecție gravă, care a cuprins întreg organismul.

A fost transferat la Secția de Terapie Intensivă pentru următoarele opt săptămâni iar medicii au început lupta pentru salvarea acestuia.

Cazul orădeanului, mai puțin obișnuit

Reprezentanții SCJU Cluj-Napoca relatează pe pagina de facebook a instituției : „Pentru Tudor, un pacient din Oradea în vârstă de 37 de ani, o simplă amigdalită bacteriană a condus la o insuficiență multiorgan (renală, circulatorie și hepatică). În plus, bolnavul a dezvoltat o infecție gravă la un picior, în șoc hemoragic și septic. În această stare a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, în data de 10 ianuarie, de unde a fost transferat pe Secția de Terapie Intensivă pentru următoarele 8 săptămâni. A fost momentul în care echipele medicale multidisciplinare au intervenit pentru reabilitarea funcțiilor bolnavului și gestionarea în echipă a cazului complex.

Abordarea multidisciplinară a cazului a adus împreună alături de medicul curant asist. univ. dr. David Andraș, medici de chirurgie generală și plastică, medici de anestezie și terapie intensivă, de boli infecțioase, nefrologi, cardiologi și kinetoterapeuți. Pentru a-i oferi o șansă în plus lui Tudor, medicii spitalului au apelat și la experiența specialiștilor din alte unități spitalicești din țară și străinătate (Institutul Național de Boli Infecțioase  „Matei Balș”, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” și Spitalul Militar „Regina Astrid“ din Bruxelles).

În intervalul de timp care a trecut de la internare, Tudor a suferit un număr de 22 de intervenții chirurgicale, a trecut prin 250 de ore de filtrare a toxinelor din sânge și au fost folosite cantități foarte mari de sânge pentru transfuzii, plasmă și piele. Cheltuielile totale de spitalizare în acest caz se ridică la 531.840 lei.

Efortul celor implicați în gestionarea cazului a primit cea mai bună răsplată astăzi, 31 martie, odată cu externarea lui Tudor, vindecat complet”.

Articolul precedentStudiu: Un medicament împotriva Alzheimer a redus nivelurile de plăci amiloide din creierele pacienţilor
Articolul următorȘezutul cu picioarele încrucișate afectează calitatea spermei