(P) Tratamentul endovascular al piciorului diabetic, o solutie terapeutica ce reduce riscul de amputatii

0
58

Procedurile de radiologie interventionala sunt din ce in ce mai utilizate in Romania, reprezentand indicatii terapeutice principale in numeroase afectiuni, inclusiv in cazul pacientilor cu picior diabetic, complicatia frecventa a diabetului zaharat. Complicatii precum bolile arteriale periferice, in care sunt afectate arterele membrelor inferioare, presupun un risc crescut de amputare, preventia fiind extrem de importanta in acest caz.

Interventiile endovasculare pot limita sau reduce riscul de amputatie, aducand numeroase beneficii pacientului: durata relativ scurta a interventiei, anestezie locala, recuperarea rapida. in cadrul Spitalului de Urgenta „Sfantul Ioan cel Nou” din Suceava a avut loc un workshop interactiv pentru specialisti, unde participantii au putut asista live la realizarea acestor interventii si beneficia de prezenta si expertiza unor specialisti din strainatate.

„Cele trei cazuri au fost rezolvate endovascular in cazul unor pacienti diabetici. Acestia au plecat din sala de angiografie cu rezultate maxime. (…) Propriu-zis au fost niste angioplastii, doar cu balon, balon care dilata acea stenoza, ocluzie a vasului si s-a refacut calibrul vasului pentru a avea muschii si tesuturile hranite corespunzator. (…) Vorbim despre complicatiile vasculare ale piciorului persoanei cu diabet, acele ateroscleroze”, a declarat dr. Mihai Creteanu Jr., Medic Specialist Radiologie si Imagistica Medicala, cu supraspecializare in Neuroradiologie Interventionala,in cadrul Spitalului de Urgenta ,,Sfantul Ioan cel Nou” din Suceava.

Netratate, leziunile de la nivelul arterelor membrelor inferioare avanseaza si in timp pot aparea modificari ireversibile ale tesuturilor care primesc sange prin vasul afectat. Tratamentul interventional de tip angioplastie va mentine vasul deschis, in mod minim invaziv.

Articolul precedentOMS: 1 din 8 decese in intreaga lume este cauzat de aerul poluat; acesta afecteaza 80% dintre persoanele care locuiesc in orase
Articolul următorVlad Voiculescu: Sistemul sanitar trebuie curatat de frauda si coruptie, pentru beneficiul medicilor si avantajul pacientilor