Osteoporoza – boala oaselor fragile

0
332

Dr. Carmen Mestecaneanu, medic specialist endocrinolog

Osteoporoza este o afectiune scheletica, care se caracterizeaza prin scaderea rezistentei osoase, oasele devin fragile, slabe si se rup usor. Densitatea minerala osoasa este scazuta si mineralele cum ar fi calciul nu mai sunt asimilate de os. Dupa menopauza, ne spune dr. Carmen Mestecaneanu, scade nivelul estrogenilor, creste turnover-ul osos, iar formarea osoasa e mai mica decat pierderea osoasa. Cand acest proces este accelerat, oasele devin tot mai fragile, structura lor semanand cu un burete cu gauri mari in interior. Pe masura ce oasele devin mai poroase si mai fragile creste riscul de a avea o fractura.
Simptomele osteoporozei se manifesta prin fracturi la traumatisme minime; acestea pot aparea ca urmare a tratamentului indelungat cu corticoizi. Pentru un diagnostic osteoporoza se poate face un test de determinare a densitatii si grosimii osoase: osteodensitometria; boala este detectabila la nivelul coloanei vertebrale, antebratelor, soldurilor.
Tratamentul osteoporozei consta in terapie antiresorbtiva prin bifosfonati sau terapie de substitutie estrogenica si dureaza toata viata. in tratament este vitala renuntarea la fumat, reducerea consumului de cafea si administrarea unei cantitati crescute de vitamina D si calciu, precum si sa depunem un efort fizic in mod regulat.

Articolul precedentContraceptia – Partea I
Articolul următorTulburari de alimentatie si greutate – Tratament