Origine COVID-19: Şeful OMS cere anchetă despre o eventuală scurgere a virusului dintr-un laborator din China

0
339

Şeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a cerut, marţi, o nouă anchetă asupra ipotezei privind o posibilă scurgere a virusului SARS-CoV-2 dintr-un laborator din China, pentru a explica originea pandemiei de COVID-19 şi a criticat datele insuficiente oferite de partea chineză în cadrul misiunii experţilor internaţionali din această iarnă, relatează France Presse.

Experţii OMS, trimişi în perioada 14 ianuarie – 9 februarie în China, unde au apărut primele cazuri de boală în decembrie 2019, au apreciat anterior că ipoteza unei scurgeri de laborator este cea mai puţin probabilă.

Dar ”aceasta necesită o cercetare mai aprofundată, probabil în cadrul unor noi misiuni cu experţi specializaţi, pe care eu sunt gata să le desfăşor”, a asigurat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă cu ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii asupra raportului publicat oficial marţi.

Oficialul a subliniat, de asemenea, că experţii internaţionali ”au comunicat despre dificultăţi în accesarea datelor brute” în timpul misiunii lor în China. O critică publică rară la adresa modului în care Beijingul a gestionat această anchetă comună, comentează AFP.

Potrivit elementelor raportului, din care AFP a obţinut luni o copie, autorii acestuia consideră de la ”probabilă la foarte probabilă” transmiterea virusului SARS-CoV-2 la om de către un animal intermediar. În schimb, ipoteza unui incident de laborator este calificată ca fiind ”extrem de improbabilă”.

Articolul precedentCoronavirus: 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge, înregistrate în Germania, după vaccinarea cu AstraZeneca
Articolul următorGermania suspendă imunizarea persoanelor sub 60 de ani cu vaccinul AstraZeneca