Dietele nesanatoase si stilul de viata sedentar au dus la cresterea ratei de obezitate, nu numai in tarile dezvoltate, ci si in tarile cu venituri mici, unde foametea si obezitatea adesea coexista, anunta Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Din acest motiv, institutia cere guvernelor sa implementeze proiecte care sa orienteze populatia spre programe alimentare echilibrate nutritional, usor de urmat pe perioada indelungata si care sa fie accesibile tuturor categoriilor de populatie.

Potrivit datelor OMS, peste 670 de milioane de adulti si 120 de milioane de copii si adolescenti cu varste intre 5 si 19 ani sunt obezi, iar peste 40 de milioane de copii sub 5 ani sunt supraponderali, in timp ce peste 820 de milioane de oameni sufera de foame. Specialistii atrag atentia ca dieta neadecvata este factorul de risc principal pentru decesele cauzate de boli netransmisibile, inclusiv boli cardiovasculare, diabet si anumite tipuri de cancer.

in plus, Organizatia Mondiala a Sanatatii anunta ca adolescentii reprezinta 20% din populatia globului, iar starea lor de sanatate si gradul lor de educatie sunt de o mare importanta pentru toate tarile lumii. La nivel european, 1 din 3 adolescenti sufera de obezitate, o crestere spectaculoasa fiind observata, in ultimii ani, in tarile din estul Europei, din care face parte si Romania.

 

Provocarile alimentare ale romanilor

 

Datele au fost prezentate cu ocazia Zilei Internationale a Alimentatiei, marcata si in Romania. La Bucuresti, Academia Oamenilor de Știinta din Romania impreuna cu Societatea Romana de Educatie Nutritionala, in cadrul evenimentului cu tema „Alimentatia viitorului: de la ADN la  traditie!” au prezentat situatia Romaniei, dietele care ii reprezinta pe romani si ce se poate face pentru adoptarea unui regim de viata echilibrat.

Alimentele naturale integrale sunt alcatuite din nutrienţi şi non-nutrienţi, combinaţi cantitativ şi calitativ, conform unei anumite ordini (informaţii) caracteristica fiecarei plante sau animal comestibil. Aceasta aranjare naturala a componentelor alimentelor se concretizeaza intr-o matrice informaţionala. Dupa consumul alimentului, informaţia matricei lui informaţionale va interacţiona direct cu informaţia genetica, metabolica a fiecarei celule a corpului nostru, producand efecte benefice sau nocive, afectandu-ne astfel starea de sanatate. in cazul dezasamblarii sau asamblarii greşite a componentelor alimentelor naturale, prin pregatirea lor casnica sau  industriala, se denatureaza acea informaţie care da sens  fiziologic, metabolic hranei, scazandu-i valoarea  nutriţionala şi pacalind organismul la nivel celular. Asadar, un aliment, din punct de vedere funcţional-fiziologic, nu este suma componentelor lui”, a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi din cadrul Facultatii de Biologie, Universitatea Bucuresti.

Totodata, specialistii din domeniu sunt de parere ca la varsta adolescentei exista o serie de dificultati specifice privind comportamentul alimentar: obiceiuri de hranire si activitate fizica precare, absenta micului dejun, gustari bogate in calorii si sarace in nutrienti, aport scazut de fructe, legume si lactate, hidratare incompleta cu apa, urmarea dietelor restrictive si aparitia tulburarilor alimentare si emotionale si mancatul in exces. Ei considera ca, prin programe bine definite de educatie nutritionala, se pot depasi aceste dificultati, iar crearea unor obiceiuri alimentare sanatoase de timpuriu devine cea mai eficienta metoda de pastrare a starii de sanatate pe termen lung la adolescenti.

Iar viitorul apartine unui regim alimentar bazat pe caracteristicile genetice ale individului, personalizat pentru fiecare persoana in parte.

Astfel, se va incheia era dietelor bazate pe recomandari generale si se va intelege faptul ca alimentele care hranesc si energizeaza un individ produc oboseala cronica sau balonare altuia. Asadar, prin analizarea ADN-ului vom fi in masura sa recomandam exact ce tip de fructe sau de legume sau de cereale integrale ar trebui sa consume o persoana si cat de des. Desi pare la acest moment un scenariu abstract, alimentele bogate in proteine de origine animala vor fi inlocuite de insecte, alge, carne din plante, plante perene, etc.

 

Pana atunci insa, OMS recomanda cu insistenta intoarcerea la alimentul local si integral, promovand calitatea alimentului si nu doar numarul de calorii pe care-l furnizeaza alimentul. Reducerea aportului zilnic de sare, zahar rafinat, alcool si de suplimente alimentare sunt alte masuri recomandate.

 

O dieta bazata pe cat mai multe legume si fructe locale, pe cereale integrale, pe grasimi nesaturate, pe proteine de calitate impreuna cu o hidratare completa cu ape naturale autohtone, reprezinta alegerea optima de hranire la momentul actual. Important e ca acest mod corect de hranire sa fie sustinut de un somn de buna calitate, de mers pe jos, macar 30 de minute pe zi si de o stare psihica pozitiva”, a precizat lector univ. dr. Lygia Alexandrescu din cadrul Universitatii Romano-Americane din Bucuresti.