Organizatia Mondiala a Sanatatii a dat publicitatii un raport conform caruia numarul cazurilor de dementa s-ar putea dubla pana in 2030 si chiar sa se tripleze pana in anul 2050. Mai exact, aproximativ 115,4 milioane de persoane din intreaga lume ar putea suferi de o forma de dementa.

in momentul de fata, aproximativ 36 milioane de oameni au fost diagnosticati cu dementa, un sindrom cauzat in principal de diversele boli ale creierului care afecteaza memoria, ratiunea, comportamentul si capacitatea de a efectua diverse activitati zilnice. in acest sens, peste 70% dintre persoanele diagnosticate cu dementa sufera de maladia Alzheimer. Cazurile de dementa sunt intalnite in majoritatea tarilor, insa peste 58% dintre persoanele bolnave traiesc in tari slab dezvoltate din punct de vedere economic, sau in curs de dezvoltare. Previziunile arata ca acest procent ar putea depasi 70% pana in anul 2050.

Totodata raportul OMS arata ca ingrijirea si tratarea bolnavilor cu dementa presupune costuri ridicate, atingand suma de peste 604 miliarde de dolari, respectiv 461 miliarde de euro in fiecare an. in aceasta suma se incadreaza furnizarea de tratamente si de asistenta sociala, precum si reducerea sau pierderea veniturilor bolnavilor sau celor care ii ingrijesc. Cu toate ca la nivel mondial numarul bolnavilor care sufera de dementa a crescut alarmant, doar opt tari au un program national de lupta impotriva dementei.

in aceste conditii, Organizatia Mondiala a Sanatatii le recomanda autoritatilor sa implemnteze programe in vederea reducerii stigmatizarii si furnizarii de medicamente de o calitate mai buna. De asemenea, OMS pune accentul pe imbunatatirea formarii personalului din domeniul sanatatii, dar si pe diagnosticarea precoce si sensibilizarea publicului in fata bolii.