Malaria face parte din categoria bolilor considerate prioritare de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, alaturi de tuberculoza si HIV/SIDA. Malaria este o boala cauzata de un parazit care este transmis prin intepaturile tantarilor infectati. in corpul uman, parazitii se inmultesc in ficat si apoi infecteaza globulele rosii din sange. Simptomele malariei includ febra, dureri de cap, voma si apar de regula dupa 10-15 zile de la intepatura. Daca nu este tratata corespunzator, malaria poate deveni rapid o boala care ameninta viata. in multe parti ale lumii, parazitii au dezvoltat rezistenta la unele medicamente impotriva malariei.

Prin urmare, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Malariei, marcata in data de 25 aprilie 2012, este tras un semnal de alarma cu privire la riscul ca jumatate din populatia lumii sa se imbolnaveasca, in conditiile in care boala omoara anual peste 600.000 de oameni, cei mai multi fiind copii de pana la cinci ani si femei insarcinate din Africa sub-sahariana.

De asemenea, in aceasta zi au fost prezentate si rezultatele unui studiu clinic de faza III in ceea ce priveste vaccinul impotriva malariei. Aceste rezultate au evidentiat ca vaccinul candidat reduce la jumatate riscul de malarie in randul copiilor din Africa cu varste de 5-17 luni. Ziua Internationala de Lupta impotriva Malariei a fost marcata pentru prima oara in anul 2001. La inceput a purtat denumirea de Ziua Malariei in Africa, iar din 2007 s-a trecut la denumirea de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Malariei. Scopul marcarii ei din an in an este acela de a oferi informatii si de a educa populatia cu privire la aceasta boala globala care poate fi prevenita si vindecata.