Ordonanță aprobată de Guvern: Produsele din tutun încălzit vor fi etichetate cu mesajul de informare şi avertismentele de sănătate combinate

0
195

Produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule), precum și produsele din tutun încălzit vor avea obligativitatea etichetării cu mesajul de informare și cu avertismentele de sănătate combinate (text și fotografie), conform unei Ordonanțe aprobată de Guvernul României, care transpune în legislația națională Directiva delegată (UE) 2022/2100 a Parlamentului European și a Consiliului.

Noile reglementări vizează informarea corectă a consumatorilor privind efectele utilizării produselor de tutun încălzit prin introducerea obligativității unei etichetări corespunzătoare.

„Adoptarea actului normativ este determinată de creșterea vânzărilor de produse din tutun încălzit, care a depășit 2,5 % din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii. Beneficiarii direcți ai reglementării sunt adulții și tinerii care au folosit/folosesc țigări electronice sau dispozitive electronice”, informează Ministerul Sănătății.

Ce aduce nou Ordonanța

Potrivit Ministerului Sănătății, Ordonanța adoptată de Guvern:

  • extinde la produsele din tutun încălzit interdicția privind introducerea pe piață a produselor cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor, cum ar fi filtrele, hârtiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun, precum si modificarea intensității arderii lor. Aceste interdicții există deja pentru țigarete și pentru tutunul de rulat
  • prevede etichetarea în plus cu pictograme pentru produsele din tutun încălzit, în măsura în care acestea sunt produse din tutun pentru fumat (care ard). Conform Directivei, obligativitatea etichetarii este diferită la produsele din tutun incalzit in funcție de prezenta sau absența procesului de ardere
  • prevede necesitatea notificării către Ministerul Sănătății a produselor din tutun încălzit, în măsura în care acestea sunt produse din tutun pentru fumat (care ard)

Conform cifrelor Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adulții care folosesc zilnic sau ocazional țigări electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat în anul 2019 aproximativ 2% din totalul populației.

Conform unui studiu INS, un procent de 19% din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice .

În România, peste 43.600 de români au murit în 2019 din cauza unei boli cauzate de fumat, conform Raportului de țară al OMS publicat în anul 2023. Dintre aceste decese, aproape 21 000 sunt în urma bolilor cardiovasculare cauzate de tutun și peste 15 000 în urma bolilor oncologice, restul prin boli respiratorii.

Articolul precedentMii de medici din sistemul naţional de sănătate din Marea Britanie, în grevă pentru 48 de ore
Articolul următorDr. Tudor Ciuhodaru: (Mic) ghid de supraviețuire privind riscurile de înec