Operatia de transplat renal – pregatirea rinichiului ce va fi transplantat

0
291

Prof. dr. Ionel Sinescu, Director Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal, Institutul Clinic Fundeni

Prof. dr. Ionel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni, a realizat marti, 31 martie 2009, o operatie de transplant renal. Interventia a constat in recoltarea unui rinichi de la un donator in viata, in varsta de 34 ani, si transplantarea acestuia unui barbat de 33 ani, cei doi pacienti fiind frati. Primitorul suferea de o insuficienta renala grava, iar transplantul era ultima solutie pentru a-i salva viata.

Echipa de medici care a efectuat operatia e transplant de rinichi a fost condusa de prof. dr. Ionel Sinescu, care se afla aproape de numarul a 1000 de trasplanturi renale realizate. Anestezist a fost dr. Domnisor Liliana, secondat de conf. dr. Darza Mihai. Din echipa au mai facut parte dr. Baston Catalin, medic specialist, dr. serbanescu Bogdan, medic primar, dr. Pavel Codrut, dr. Margaritis Silviu, rezident , si dr. Bartos Alin, rezident.

Cele doua operatii, de recoltare si transplant de rinichi, s-au derulat simultan, pregatirea rinichiului recoltat fiind realizata in 30 minute. intreaga operatiune de transplant a durat aproape 4 ore. Ambii pacienti se afla in stare buna si vor putea fi externati dupa cel mult o saptamana in care vor fi tinuti sub observatia medicilor.

Transplantul renal se impune atunci cand functia renala a pacientului este pierduta, mai exact atunci cand creatinina serica depaseste 5 – 6 mg% in organismul subiectului bolnav. Transplantul de rinichi este indicat inainte ca bolnavul sa suporte dializa.

Prin transplantul renal se substituie morfologic organul care nu mai functioneaza, fiind astfel recuperata functia epuratoare si functia de glanda endocrina a rinichiului.

in momentul de fata, pe lista de asteptare pentru transplant de rinichi la Institutul Clinic Fundeni se afla peste 700 de pacienti. Pentru anul 2009, exista o finatare asigurata pentru aproximativ 125 de transplanturi.

Articolul precedentUsturoiul, varianta naturala la Viagra
Articolul următorSpitalele vor functiona in regim normal in perioada Pastelui