ONU critică ”stocarea” excesivă de vaccinuri împotriva COVID-19 de către ţările dezvoltate

0
371
vaccin, COVID-19
vaccin, COVID-19

Organizația Națiunilor Unite (ONU) critică ”stocarea” excesivă de vaccinuri împotriva COVID-19 de către ţările dezvoltate şi le îndeamnă să le împartă cu restul lumii pentru a reuși să se stopeze pandemia, informează AFP, potrivit Agerpres.

”Consider foarte îngrijorător acest sistem foarte injust de distribuire de vaccinuri în lume. (…) Este în interesul tuturor să se asigure cât mai repede posibil şi în mod echitabil că toată lumea va fi vaccinată şi că vaccinurile sunt considerate un bun public mondial”, a subliniat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la postul canadian CBC.

Secretarul general al ONU le-a reproşat ţărilor bogate că ”stochează” vaccinurile, dincolo de nevoile populaţiei.

”Îndemnăm ţările dezvoltate să împartă o parte dintre vaccinurile pe care le-au cumpărat”, a declarat oficialul subliniind că ”în numeroase cazuri, acestea au cumpărat mai mult decât au ele nevoie”, mai scrie Agerpres.

Totodată, secretarul general al ONU a deplâns faptul că sistemul internaţional COVAX de ajutorare a ţărilor defavorizate este ”în dificultate”, pentru că există ”multă stocare de vaccinuri”, ”limitări de exporturi”, iar COVAX duce lipsă de fonduri.

Guterres a mai precizat că ieşirea din pandemie depinde de ”posibilitatea de a vaccina cât mai repede posibil populaţia mondială” și a pledat în favoarea unui ”mecanism impulsionat de G20 menit să pună în aplicare un plan de vaccinare mondială”.

În ceea ce privește eventuala adoptare de paşapoarte de vaccinare, Guterres s-a arătat foarte circumspect.

”Cel mai rău ar fi ca unele ţări să aibă (paşaport de vaccinare), iar altele nu. Ar fi devastator dacă asta ar însemna că oamenii ar avea posibilitatea de a se deplasa în lumea dezvoltată, dar nu în lumea în dezvoltare”, a mai declarat oficialul, scrie Agerpres.

 

Articolul precedentLista unităților care realizează testarea pentru noile variante de coronavirus
Articolul următorStudiu OMS-China: Scăparea SARS-CoV-2 din laborator, ”extrem de puțin probabilă”