OMS propune un preț de 23 euro/ pachet de țigări în Germania pentru a limita efectele dezastruoase ale fumatului asupra sănătății populației

0
371

Fumatul ar putea deveni, în viitorul apropiat, un viciu extrem de scump; măsura scumpirii țigărilor este propusă de experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sub pretextul acoperirii costurilor anuale ale poblemelor de sănătate cauzate de industria tutunului.

Conform ziarului german bild.de, Rüdiger Krech, directorul departamentului de promovare a sănătății din cadrul OMS, propune un preț de… 23 de euro pe pachetul de țigări, de la aproximativ 7 euro, în prezent.

Dacă în acest moment măsura ar părea exagerată, astfel de regementări au fost deja aplicate și în alte țări europene: „un pachet dintr-o țigară de marcă cunoscută este disponibil în prezent în Cehia pentru 149 de coroane, echivalentul a aproximativ 6,14 euro. În Germania este puțin sub 6,90 euro când cumperi o cantitate mai mare deodată. Experții cehi au cerut de multă vreme măsuri mai eficiente împotriva dependenței de nicotină. Potrivit autorităţii sanitare, 24,4 la sută din populaţie sunt fumători ocazionali sau obişnuiţi” – precizează publicația germană adăugând la seria exemplelor și situația din Irlanda unde „un pachet costă mai mult de 15 euro ceea ce a dus la o scădere drastică a celor ce mai trec cu un pachet la casa de marcat. Țara este considerată, de asemenea, un model în lupta împotriva dependenței de nicotină și ocupă primul loc în „Tobacco Control Scale”, top care reflectă implementarea controlului legal al tutunului în 37 țări europene. Se fac multe și în Finlanda pentru a lua măsuri împotriva fumătorilor: la casele de la supermarketuri unde există țigări clienții găsesc în același stand și gumă de mestecat cu nicotină ca alternativă la fatalul viciu.

Germania și Austria, vizate de scumpiri și limitarea vânzării de țigări la supermarketuri

„Un preț de 23 de euro pe pachet i-ar descuraja pe fumători? Poți conta pe asta” – relatează Bild. Mai ales că orice călătorie în țările vecine pentru aprovizionarea cu tutun nu mai merită cu adevărat: spre exemplu, de anul viitor, în Cehia se vor adăuga o medie de opt coroane (0,33 euro) la taxa pe pachet, calculată de Japan Tobacco International (Camel, Winston), după acei 21 cenți pe an. „Prețurile din Germania și Republica Cehă se egalizează rapid”, anunță purtătorul de cuvânt Jiri Sochor.

Germania este considerată în prezent problematică în aplicarea acestor măsuri anti-fumat, situându-se pe locul 34, costurile anuale de asistență medicală urcând la 97 miliarde euro: „Cu toate acestea, doar 15 miliarde euro ar fi colectate din taxa pe tutun” menționează expertul citat de Bild.

Potrivit lui Rüdiger Krech, țigările sunt încă prea ieftine în Germania unde un pachet costă în prezent aproximativ șapte euro, în funcție de tip: „Ultimele creșteri de preț la țigări sunt sub rata inflației și în cele din urmă fac fumatul mai ieftin, nu mai scump”, a subliniat expertul OMS în raportul său, potrivit ZDF.

Prin urmare, OMS solicită interzicerea fumatului în instituții relevante, precum și o creștere drastică a prețurilor  sau magazine speciale de tutun unde se vând țigări pentru a scăpa de tutunul din supermarketuri.

La „pachet” cu Germania este vizată și Austria, situată pe locul 26 în clasamentul amintit; OMS critică aici faptul că prețurile și taxele sunt prea mici iar, prin urmare, ar putea fi aplicată o cerință similară celei pentru Germania.

Articolul precedentSpitalul Universitar de Urgență București: Pe 14 și 15 august, Ambulatoriul va fi închis
Articolul următorSpitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”: Copilă de doar 14 ani, operată pe cord deschis. Componența echipei medicale