Organizatia Mondiala a Sanatatii a dat publicitatii un document conform caruia aproximativ 30% din formele de cancer ar putea fi evitate prin schimbarea modului de viata .

De asemenea Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca principalii factori care determina aparitia cancerului pot fi evitati, factori ca fumatul, obezitatea, consumul insuficient de fructe si legume, lipsa de miscare, alcoolul sau poluarea aerului. in acest context fumatul este principalul factor in aparitia cancerului, el reprezentand 22% din numarul deceselor cauzate de cancer. Prin urmare reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii recomanda evitarea factorilor de risc, dar si vaccinarea impotriva virusului Papiloma uman, responsabil de aparitia cancerului de col uterin .

Din punct de vedere statistic, la nivel mondial in anul 2008, cancerul a provocat aproximativ 8 milioane de decese, reprezentand 13% din mortalitatea la nivel mondial. Cele mai mute decese sunt provocate de cancerul de plamani, stomac, ficat, colon si de san. Totodata in tarile slab dezvoltate, cancerul provocat de infectii virale, precum virusul hepatitei B sau papiloma virusul uman a produs 20% din numarul total de decese.

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca pana in anul 2030 numarul deceselor cauzate de cancer va continua sa creasca si va depasi pragul de 13,1 milioane.