OMS: Miliarde de persoane trăiesc cu herpes oral și genital

0
501

Aproximativ o jumătate de miliard de persoane din întreaga lume trăiesc cu herpes genital, iar câteva miliarde de persoane au o infecție cu herpes oral, arată noile estimări, subliniind necesitatea îmbunătățirii conștientizării și extinderii serviciilor pentru prevenirea și tratarea herpesului, se arată într-un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății.

Aproximativ 13% din populația lumii între 15 și 49 de ani trăia cu infecția cu virusul herpes simplex tip 2 (HSV-2) în 2016, ultimul an pentru care sunt disponibile date. HSV-2 se transmite aproape exclusiv sexual, provocând herpes genital.

În cazul a o treime dintre persoanele infectate, infecția poate duce la dureri genitale recurente.

În ceea ce privește virusul Herpes simplex tip 1 (HSV-1), acesta se transmite în principal prin contact oral, provocând infecții cu herpes oral și ducând uneori la răni în jurul gurii, se arată în comunicatul OMS.

Aproximativ 67% din populația lumii între 0 și 49 de ani a avut infecție cu HSV-1 în 2016, echivalentul a aproximativ 3,7 miliarde de persoane.

Majoritatea acestor infecții au fost pe cale orală. Cu toate acestea, s-a estimat că între 122 milioane și 192 milioane de persoane au avut infecție genitală cu HSV-1, potrivit OMS.

“Herpesul genital este o preocupare substanțială a sănătății la nivel mondial – dincolo de durerea și disconfortul potențial suferit de persoanele care trăiesc cu infecția, consecințele sociale asociate pot avea un efect profund asupra sănătății sexuale și reproductive ”, a spus dr. Ian Askew, director în cadrul OMS.

De asemenea, potrivit OMS, persoanele cu infecție cu HSV-2 au cel puțin trei ori mai multe șanse să se infecteze cu HIV, dacă sunt expuse.
Astfel, HSV-2 joacă probabil un rol substanțial în răspândirea HIV la nivel global. Femeile sunt mai sensibile atât la HSV-2 cât și la HIV. Femeile care trăiesc în Regiunea OMS Africa au cea mai mare prevalență HSV-2 și expunere la HIV, ceea ce le prezintă cel mai mare risc de infecție cu HIV.

Și asta în condițiile în care nu există tratament pentru herpes. Medicamentele antivirale, cum ar fi aciclovirul, famciclovirul și valaciclovirul pot ajuta la reducerea severității și frecvenței simptomelor, dar nu pot vindeca infecția.

O mai bună conștientizare, accesul îmbunătățit la medicamente antivirale și eforturile sporite de prevenire a HIV pentru cei cu simptome genitale HSV sunt necesare la nivel global. În plus, este necesară dezvoltarea unor intervenții de tratament și prevenire mai bune, în special a vaccinurilor, se arată în comunicatul OMS.

 

Articolul precedentVIDEO Dr. Bogdan Tănase, directorul medical al IOB, despre provocările din această perioadă
Articolul următorEchipa militară de conducere a Spitalului Judeţean din Suceava şi-a încheiat misiunea