OMS: Lucrătorii din domeniul sănătății au un rol esențial în sprijinirea îngrijirii personale în rândul cetățenilor

0
303

În ultima zi a Lunii Autoîngrijirii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat o nouă resursă – un cadru de competențe – pentru a ajuta lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirii să susțină eforturile de îngrijire personală ale oamenilor.

Intervențiile de acest fel le permit oamenilor să testeze și să gestioneze bolile și dizabilitățile, să prevină îmbolnăvirea sau să obțină informații legate de sănătatea lor:

„Intervențiile de autoîngrijire sunt o parte integrantă a sistemelor de sănătate și pot extinde în mod semnificativ opțiunile pentru furnizarea de servicii de îngrijire a sănătății, în special pentru cei care sunt cei mai defavorizați.

Lucrătorii din domeniul sănătății și din domeniul îngrijirii joacă un rol important în a ajuta oamenii să înțeleagă și să folosească abordări și instrumente de auto-îngrijire – fie că se autotestează pentru sarcină, COVID-19 sau HIV, își gestionează fertilitatea sau își automonitorizează afecțiunile cronice de sănătate – aceste resurse își propun să îi sprijine în acest demers” – consideră dr. Pascale Allotey, director pentru sănătate sexuală, reproductivă și cercetare la OMS. 

Jumătate din omenire nu are acces la servicii de sănătate esențiale

Se estimează că 3,6 miliarde oameni – jumătate din omenire – nu au acces la serviciile de sănătate esențiale.

OMS recomandă  intervențiile de auto-îngrijire  pentru fiecare țară ca o cale critică pentru atingerea acoperirii universale a sănătății, ajutând oamenii să aibă mai mult control asupra propriei sănătăți prin sprijinirea unor opțiuni mai largi de asistență medicală și facilitarea accesului la asistență medicală.

Ce cuprind întervențiile de autoîngrijire pentru sănătate

Intervențiile de autoîngrijire pentru sănătate includ, printre altele: contraceptive autoadministrate, screening pentru COVID-19, precum și pentru virusul papiloma uman (HPV), HIV și alte infecții cu transmitere sexuală, monitorizarea tensiunii arteriale, teste de sarcină și ovulație și tehnici de gestionare a stresului, consumului de substanțe, anxietate și alte tulburări de sănătate mintală.

În plus, în perioadele de perturbări majore ale funcționării normale a sistemelor naționale de sănătate, cauzate de urgențe de sănătate, intervențiile de autoîngrijire pot oferi o alternativă importantă la serviciile obișnuite din unități.

Cadrul de competențe de auto-îngrijire este publicat în trei părți: standarde de competențăun ghid de cunoștințe destinat lucrătorilor din sănătate și îngrijire și un ghid de curriculum pentru utilizarea celor implicați în planificarea și furnizarea de educație și formare a lucrătorilor din sănătate și îngrijire.

10 competențe cheie pentru lucrători

Standardele definesc 10 competențe cheie pentru lucrătorii din domeniul sănătății pentru a sprijini auto-îngrijirea în practica lor clinică:

„Invităm țările, instituțiile de educație pentru lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirii și angajatorii să integreze standardele în formare și practică, să sprijine și să investească într-un mediu profesional competent, să furnizeze servicii de sănătate centrate pe oameni, de calitate, argumentate”, a transmis dr. Jim Campbell, director al Departamentului de forță de muncă în sănătate la OMS.

OMS definește auto-îngrijirea ca fiind capacitatea indivizilor, familiilor și comunităților de a promova și întreține sănătatea, de a preveni bolile și de a face față bolilor și dizabilităților. Dezvoltate în comun de Departamentul de Sănătate Sexuală și Reproductivă și Cercetare al OMS și de Departamentul pentru Forța de Muncă în Sănătate, noile publicații sprijină implementarea Ghidului OMS privind intervențiile de autoîngrijire, publicat pentru prima dată în 2019 și actualizat în 2022.

Despre Luna Auto-îngrijirii

Conform OMS, 24 iunie marchează începutul Lunii Auto-îngrijirii, care se încheie cu Ziua auto-îngrijirii pe 24 iulie, zi simbolică deoarece autoîngrijirea poate fi practicată „24 de ore pe zi/7 zile pe săptămână”.

Luna auto-îngrijirii este o oportunitate de a:

  • creștere a gradului de conștientizare cu privire la auto-îngrijire și intervenții de auto-îngrijire
  • să sărbătorească beneficiile pe care le aduc vieții cetățenilor și a ceea ce s-a realizat până acum
  • solicită angajamente reînnoite și acțiuni pentru extinderea sistemelor de sănătate pentru a include intervenții de auto-îngrijire

În timpul lunii, oamenii din întreaga lume vor sărbători practicile și intervențiile de auto-îngrijire și diferența pe care acestea le pot face în viața tuturor.

OMS definește auto-îngrijirea ca fiind promovarea și menținerea propriei sănătăți de către indivizi, familii și comunități, prevenirea bolilor și confruntarea cu bolile și dizabilitățile, cu sau fără sprijinul unui lucrător sanitar.

Intervențiile de auto-îngrijire sunt instrumente care includ medicamente, consiliere, truse de diagnostic și tehnologii digitale.

Îngrijirea de sine înseamnă capacitatea oamenilor de a fi agenți activi în propria lor asistență medicală. Procedând astfel, nu numai că îi pune în centrul propriei asistențe medicale ci eliberează și presiunile asupra sistemelor de sănătate. Aceste presiuni sunt în creștere și includ:

  • 4,3 miliarde de oameni cu acces inadecvat la serviciile de sănătate esențiale din unități
  • o penurie globală estimată de 10 milioane lucrători din domeniul sănătății, în principal în țările cu venituri mici și medii
  • 1 din 5 din oameni trăiește în crize umanitare în timpul cărora sistemele de sănătate sunt în mod deosebit provocate să furnizeze servicii esențiale
  • pandemiile, cum ar fi COVID-19, conflictele armate și schimbările climatice, de asemenea, perturbă și extind serviciile de sănătate la nivel mondial

Intervențiile de auto-îngrijire oferă oamenilor alegerea și opțiunea de a accesa asistența medicală oriunde și oricând doresc; ele nu înlocuiesc sistemele de sănătate, le îmbunătățesc și fac parte dintr-o abordare holistică a asistenței medicale care îmbunătățește asistența medicală primară și contribuie la acoperirea universală a sănătății

 

Articolul precedentCNAS: Femeile însărcinate pot efectua analize medicale specifice şi peste valoarea plafonului lunar
Articolul următorConstanța: „Lucrările de la spitalul modular intră în linie dreaptă”