OMS: Îndulcitorii fără zahăr pot provoca boli grave

0
328

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un nou ghid privind îndulcitorii fără zahăr(NSS), care recomandă împotriva utilizării NSS pentru a controla greutatea corporală sau a reduce riscul de boli netransmisibile (BNT).

Recomandarea se bazează pe constatările unei revizuiri sistematice a dovezilor disponibile și menționează că utilizarea NSS nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii.

Rezultatele revizuirii sugerează, de asemenea, că pot exista efecte nedorite potențiale de la utilizarea pe termen lung a NSS, precum riscul crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți.

Fructele, cele mai sigure dulciuri pentru sănătate

„Înlocuirea zaharurilor libere cu NSS nu ajută la controlul greutății pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități de a reduce consumul de zaharuri gratuite, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, cum ar fi fructele, sau alimente și băuturi neîndulcite.

SNS nu sunt factori dietetici esențiali si nu au valoare nutritivă. Oamenii ar trebui să reducă total dulceața dietei, începând de la începutul vieții, pentru a-și îmbunătăți sănătatea”, transmite Francesco Branca, Director OMS pentru Nutriție si Siguranța Alimentelor.

Recomandarea se aplică tuturor persoanelor, cu excepția persoanelor cu diabet preexistent și include toți îndulcitorii nenutritivi sintetici și naturali sau modificați care nu sunt clasificați ca zaharuri găsite în alimente și băuturi fabricate sau vânduți singuri pentru a fi adăugați la alimente și băuturi de către consumatori.

NSS obișnuite includ acesulfam K, aspartam, advantame, ciclamați, neotam, zaharină, sucraloză, stevie și derivați de stevie

Recomandarea nu se aplică produselor de îngrijire personală și de igienă care conțin NSS – cum ar fi pasta de dinți, crema de piele și medicamentele, zaharurilor cu conținut scăzut de calorii și alcoolilor de zahăr (polioli), care sunt zaharuri sau derivați ai zahărului care conțin calorii și, prin urmare, nu sunt considerate îndulcitori fără zahăr.

Deoarece legătura observată în cercetări dintre NSS și rezultatele bolii ar putea fi confundată de caracteristicile inițiale ale participanților la studiu și de modelele complicate de utilizare a îndulcitorilor fără zahăr, recomandarea a fost evaluată ca fiind condiționată, urmând procesele OMS pentru elaborarea ghidurilor; acest lucru indică faptul că politicile bazate pe această recomandare pot necesita discuții substanțiale în contexte specifice de țară, legate, de exemplu, de gradul de consum în diferite grupuri de vârstă.

Ghidul OMS face parte dintr-o suită de orientări existente și viitoare privind dietele sănătoase care urmăresc să stabilească obiceiuri alimentare sănătoase pe tot parcursul vieții, să îmbunătățească calitatea dietei și să scadă riscul de diabet la nivel mondial.

Articolul precedentFactorii care pot face neconcludente valorile tensiunii arteriale în cabinetul medical
Articolul următorPeste 300 participanți de la UMF Cluj, la crosul caritabil „Medic de 10 Km”