OMS: „Grăsimea trans produsă industrial poate fi eliminată și înlocuită cu grăsimi sau uleiuri mai sănătoase fără a modifica costurile, gustul sau disponibilitatea alimentelor”

0
1130
„Îţi iubeşti inima? Atunci ia-ți adio de la grăsimea trans. Și alege grăsimi sănătoase. Grăsimea trans produsă industrial poate fi eliminată și înlocuită cu grăsimi sau uleiuri mai sănătoase fără a modifica costurile, gustul sau disponibilitatea alimentelor” – sfătuiește Organizația Mondială a Sănătății pe pagina sa de Facebook.

OMS a acordat primele sale certificate care validează progresul în eliminarea acizilor grași trans produși industrial în cinci țări. Danemarca, Lituania, Polonia, Arabia Saudită și Thailanda au demonstrat fiecare că au o politică de bune practici pentru eliminarea acizilor grași trans produși industrial (iTFA), susținută de sisteme adecvate de monitorizare și aplicare. OMS a publicat, de asemenea, rezultate din primii cinci ani ai inițiativei REPLACE de a elimina iTFA.

Deși obiectivul ambițios stabilit de OMS în 2018 – de a elimina pe deplin iTFA din aprovizionarea globală cu alimente până la sfârșitul anului 2023 – nu a fost atins, s-au înregistrat progrese remarcabile în atingerea acestui obiectiv în fiecare regiune a lumii. Numai în 2023, noi politici de bune practici au devenit efective în 7 țări (Egipt, Mexic, Moldova, Nigeria, Macedonia de Nord, Filipine și Ucraina).

Organizația Mondială a Sănătății a încheiat un parteneriat cu Resolve to Save Lives, o organizație non-profit, pentru a sprijini dezvoltarea și implementarea pachetului de acțiuni REPLACE. Lansat în 2018, pachetul de acțiuni REPLACE al OMS oferă o abordare strategică pentru eliminarea grăsimilor trans produse industrial din proviziile alimentare naționale. Din 2017, Bloomberg Philanthropies a sprijinit eforturile globale ale Resolve to Save Lives de a salva vieți din cauza bolilor cardiovasculare.

Acizii grași trans (TFA) sunt grăsimi semisolide până la solide ce apar sub două forme, produse industrial și naturale

Aportul de TFA este asociat cu risc crescut de atacuri de cord și deces din cauza bolilor de inimă. TFA nu au beneficii cunoscute pentru sănătate, iar alimentele bogate în iTFA (de exemplu, prăjituri, prăjituri și preparate gata) sunt adesea bogate în zahăr, grăsimi și sare.

Un număr de 53 țări au acum în vigoare politici de bune practici pentru combaterea iTFA în alimente, îmbunătățind considerabil mediul alimentar pentru 3,7 miliarde de oameni, sau 46% din populația lumii, comparativ cu 6% în urmă cu doar 5 ani. Se preconizează că aceste politici vor salva aproximativ 183 000 de vieți pe an.

„Grăsimile trans nu prezintă beneficii cunoscute pentru sănătate, doar riscuri uriașe pentru sănătate. Suntem foarte încântați că atât de multe țări au introdus politici care interzic sau limitează grăsimile trans din alimente. Dar introducerea unei politici este un lucru iar implementarea ei, alta. Felicit Danemarca, Lituania, Polonia, Arabia Saudită și Thailanda, care conduc la nivel mondial în monitorizarea și aplicarea politicilor lor privind grăsimile trans. Îndemnăm alte țări să le urmeze exemplul” a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Accelerarea eforturilor pentru realizarea politicilor de bune practici în doar opt țări cu cele mai mari nevoi ar elimina 90% din povara globală a iTFA, reprezentând o oportunitate unică de a vedea în viața noastră o lume fără decese atribuibile iTFA, transmite OMS.

Programul de validare al OMS pentru eliminarea iTFA recunoaște acele țări care au depășit introducerea politicilor de bune practici prin asigurarea unor sisteme riguroase de monitorizare și aplicare. Monitorizarea și impunerea respectării politicilor este esențială pentru maximizarea și susținerea beneficiilor pentru sănătate ale eliminării iTFA.

Cele mai bune practici în politicile de eliminare a iTFA urmează criteriile OMS și limitează utilizarea iTFA în toate setările. Există două opțiuni de politică de cele mai bune practici:

1) limită națională obligatorie de 2 grame de iTFA la 100 de grame de grăsime totală în toate alimentele;

2) interzicerea națională obligatorie privind producerea sau utilizarea uleiurilor parțial hidrogenate (o sursă majoră de grăsimi trans) ca ingredient în toate alimentele. Pentru unele țări, un program optim ar implementa ambele politici, datorită surselor de grăsimi trans.

„Eliminarea grăsimilor trans este fezabilă din punct de vedere economic, politic și tehnic și salvează vieți practic fără niciun cost pentru guverne sau consumatori. Acest compus dăunător este inutil și nimeni nu-l ratează când dispare. Câștigăm lupta împotriva grăsimilor trans, dar țările fără reglementări riscă să devină depozite pentru produsele TFA. Guvernele și industria alimentară au responsabilitatea de a se asigura că acest lucru nu se întâmplă”, a declarat Dr. Tom Frieden, președinte și CEO al Resolve to Save Lives.

Peste jumătate din populația lumii rămâne neprotejată de efectele sale dăunătoare

De asemenea, OMS încurajează producătorii de alimente – producătorii de materii prime și produse alimentare finale – să elimine iTFA din produsele lor. Industria alimentară a făcut progrese bune până acum, așa cum este prezentat într-un raport al OMS din noiembrie 2023 .

În ciuda succeselor recente în eliminarea iTFA din alimente la nivel global, peste jumătate din populația lumii rămâne neprotejată de efectele sale dăunătoare, expunându-i astfel la un risc potențial de creștere a bolilor de inimă.

În timp ce țările ar trebui să continue să depună eforturi pentru eliminarea totală a iTFA, pe baza a ceea ce s-a realizat în cei 5 ani de la apelul global pentru eliminare, OMS propune o nouă țintă revizuită pentru eliminarea virtuală a iTFA la nivel global până în 2025. Ținta include:

  • politicile de eliminare a celor mai bune practici sunt adoptate în țări care reprezintă cel puțin 90% din povara globală totală a iTFA.
  • politicile de bune practici sunt adoptate în țări care reprezintă cel puțin 70% din povara totală în regiuni.

Eliminarea iTFA este o modalitate puternică de a preveni bolile de inimă și costurile ridicate pentru persoane și economii în tratamentul medical și pierderea productivității. OMS rămâne angajată să sprijine țările în eforturile lor și să celebreze realizările lor.

Următorul ciclu de aplicare pentru programul de validare a eliminării iTFA se va deschide în martie 2024 și cererile vor fi primite în mod continuu.

Articolul precedentINSP: Două decese din cauza rujeolei, înregistrate în ultima săptămână
Articolul următorNeuralink a realizat primul implant cerebral. Elon Musk: Rezultatele arată o activitate neuronală promiţătoare