OMS Europa: Promovarea alaptarii ar putea fi solutia pentru a combate obezitatea la copil

0
270

Obezitatea severa este o problema serioasa de sanatate publica si afecteaza un mare numar de copii din Europa. Dat fiind impactul asupra sistemelor de educatie, de sanatate, sociale si economice, obezitatea trebuie abordata printr-o serie de masuri, care merg de la preventia precoce a cresterii in greutate pana la tratamentul celor care au nevoie de el. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de biroul regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatati, publicat saptamana aceasta in revista Obesity Facts.

Un al doilea studiu realizat sub egida OMS Europa si publicat in aceeasi revista stiintifica confirma efectele benefice ale alaptarii in prevenirea obezitatii la copii. Ambele cercetari au fost prezentate la al 26-lea Congres european despre obezitate, desfasurat la Glasgow, in Scotia, in perioada 26 aprilie – 1 mai 2019.

„Cu cat un copil este alaptat mai mult timp, cu atat este mai bine protejat de obezitate. Aceasta informatie poate sa intareasca eforturile noastre de prevenire a obezitatii. Daca actionam asupra obezitatii din copilarie – incluzand aici si obezitatea severa – putem obtine beneficii majore, nu doar pentru sanatatea si binele copilului, dar si pentru sistemele nationale de sanatate”, arata dr. Bente Mikkelsen, directoarea diviziei de boli netransmisibile si promovarea sanatatii de-a lungul intregii vieti, din cadrul OMS Europa.

Studiul privind legatura dintre alimentarea la san a sugarilor si protectia impotriva obezitatii a relevat faptul ca, in pofida datelor existente in privinta beneficiului alaptarii si a politicilor care promoveaza cele mai bune practici in privinta alaptarii (precum „Spital prieten al copilului”, desfasurata de UNICEF), adoptarea alimentatiei exclusiv la san ramane, in regiunea europeana, sub nivelurile recomandate.

OMS recomanda alaptarea exclusiva in primele sase luni de viata, dupa care se incepe suplimentarea cu alimente adecvate din punct de vedere nutritiv, continuandu-se alaptarea pana la varsta de 2 ani sau mai mult. Cu toate acestea, studiul arata ca, in cele mai multe din cele 22 de tari incluse in cercetare (printre care si Romania) mai mult de trei sferturi din copii au fost alaptati. insa doar patru din cele douasprezece tari care au furnizat date privind alaptarea exclusiva in primele sase luni de viata au inregistrat proportii mai mari de 25% din totalul sugarilor: Tadjikistan (73%), Turkmenistan (57%), Kazahstan (51%) si Georgia (35%).

in Romania, datele comunicate de Institutul National de Sanatate Publica (prin Constanta Huidumac-Petrescu, coautor al studiului) arata ca mai mult de jumatate (55,9%) din copiii inclusi in studiu au fost alaptati mai mult de sase luni, iar 10,3% din copii nu au fost alimentati natural deloc. Nu exista date din Romania privind alimentatia exclusiv la san.

Studiul incearca sa identifice si cateva din cauzele pentru care alaptarea inca nu este suficient de prevalenta: politici ineficiente de incurajare a alaptarii, lipsa pregatirii profesionistilor din sanatate pentru a sprijini alaptarea, marketingul intensiv al substituentilor de lapte matern, probleme in legislatia privind protectia maternitatii.

„Promovarea alaptarii prezinta o fereastra de oportunitate pentru ca politicile de prevenire a obezitatii sa raspunda la problema obezitatii la copil in regiunea europeana”, arata dr. Joao Breda, seful biroului OMS Europa pentru prevenirea si controlul bolilor netransmisibile.

Studiul privind prevalenta obezitatii la elevii din ciclul primar din 21 de tari europene (inclusiv Romania) a relevat ca aproape 400.000 de copii din 13,7 milioane cu varsta intre 6 si 9 ani sunt afectati de obezitate severa.

Obezitatea severa se asociaza cu complicatii imediate si pe termen lung cardiovasculare, metabolice si nu numai. Copiii cu obezitate au un prognostic mult mai sumbru decat cei supraponderali, cu un profil de risc cardio-metabolic mult mai ridicat.

Articolul precedentVaccinarea, intre breaking newssi responsabilitate
Articolul următorrohepat