OMS, de Ziua Mondială Pentru Siguranţa Pacientului: „Să acționăm împreună pentru o îngrijire medicală mai sigură”

0
117

Ziua Mondială Pentru Siguranţa Pacientului este marcată la 17 septembrie, fiind instituită de cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii în mai 2019, cu scopul de a crește gradul de conștientizare și de implicare a populației, precum și de a reduce daunele cauzate pacienților.

„Este Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. În fiecare an, 3 milioane de pacienți mor din cauza asistenței medicale nesigure. Îngrijirea nesigură se poate întâmpla în:
  •  spitale
  •  îngrijire de urgență
  •  îngrijire primară
  •  centre de reabilitare
  •  farmacii
  •  azile de bătrâni& altele
Să acționăm împreună pentru o îngrijire medicală mai sigură” – este recentul mesaj al OMS postat cu acest prilej.

În acest an, tema aleasă de Organizația Mondială a Sănătății este „Implicarea pacienților pentru siguranța pacientului”, pentru a recunoaște rolul crucial pe care pacienții, familiile și angajații din sistemul de sănătate îl joacă în siguranța asistenței medicale; potrivit OMS, atunci când bolnavii sunt tratați ca parteneri în îngrijirea lor, siguranța, satisfacția acestora și rezultatele în materie de sănătate cresc considerabil.

Sub sloganul „Ridicați vocea pacienților!”, OMS apelează toate părțile implicate să ia măsurile necesare pentru a se asigura că bolnavii sunt implicați în formularea politicilor, sunt reprezentați și implicați în proiectarea strategiilor de siguranță, devenind parteneri activi în propria îngrijire, lucru ce poate fi realizat inclusiv prin crearea unor platforme pentru pacienți și familiile lor, unde aceștia să își poată exprima preocupările, așteptările și preferințele în materie de siguranța actului medical.

Ziua Sigurenței Pacientului în România

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat, în octombrie 2004, programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii din 2002, care solicita Organizaţiei şi statelor membre să acorde atenţie maximă acestei probleme. Programul şi-a propus să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume.

Într-un raport anterior, OMS menţiona că evenimentele adverse asociate asistenţei medicale reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Anual, se înregistrează circa 134 milioane de prejudicii evitabile aduse pacienţilor în cursul asistenţei medicale oferite în cadrul spitalelor şi sunt afectaţi 4 din 10 pacienţi trataţi în cabinetele medicilor de familie şi în ambulatorii, determinând circa 2,6 milioane de decese. Toate aceste evenimente nedorite cresc costurile serviciilor de sănătate cu peste 15%, potrivit https://anmcs.gov.ro/.

În 2020, Guvernul României s-a alăturat instituţiilor naţionale şi internaţionale care doresc să evidenţieze importanţa siguranţei pacientului şi a solidarităţii, implicării şi acţiunii în scopul îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale, astfel că Palatul Victoria a fost iluminat în portocaliu, culoare aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept simbol al evenimentelor prin care se marchează această zi.

Anul treecut, Ziua mondială pentru siguranţa pacientului avea ca temă „Siguranţa medicamentelor” pentru a sublinia faptul că practicile de medicamente nesigure şi erorile de medicaţie sunt o cauză principală a vătămărilor evitabile în îngrijirea sănătăţii din întreaga lume. Medicamentele provoacă uneori vătămări grave dacă sunt depozitate, prescrise, eliberate, administrate incorect sau dacă sunt insuficient monitorizate.

În 2021, tema stabilită de către OMS pentru marcarea acestei zile a fost „Îngrijiri medicale sigure pentru mame şi nou-născuţi!”. În România, OMS a derulat o campanie sub sloganul „Să cunoaştem, să prevenim, să protejăm – pentru siguranţa îngrijirii sănătăţii mamei şi nou-născutului!”, având ca scop informarea femeilor despre siguranţa îngrijirilor mamei şi nou-născutului şi promovarea de intervenţii preventive destinate reducerii riscurilor evitabile asociate sarcinii şi îngrijirii nou-născutului. Atunci, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a lansat, pe 17 septembrie, un set de recomandări privind evenimentele adverse asociate îngrijirilor de sănătate acordate mamei şi nou-născutului.

Articolul precedentUn stil de viaţă sănătos poate ajuta la prevenirea depresiei, reafirmă un studiu
Articolul următorDNA: Percheziţii într-un dosar de corupţie legat de achiziţii publice și numirea unor persoane în funcţii de conducere la spitale din Capitală