OMS cere laboratoarelor să împartă 50% din vaccinurile lor anti-COVID cu programul Covax

0
93

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut  producătorilor de vaccinuri împotriva COVID-19 să pună la dispoziţia programului internaţional Covax jumătate din producţia de doze din acest an, relatează AFP.

În timp ce ţările bogate au luat cu asalt vaccinurile, Covax, care oferă gratuit doze ţărilor defavorizate şi doreşte să asigure o distribuţie echitabilă între cei care nu îşi pot permite să le plătească, nu funcţionează la capacitate maximă.

Începând cu 4 iunie, Covax a administrat peste 80 de milioane de doze în 129 de ţări şi teritorii. Mult mai puţin decât era prevăzut.

Confruntată cu această situaţie, OMS a cerut din nou ţărilor bogate, care au vaccinat deja o parte din populaţia lor, să împartă vaccinurile. Dar organizaţia a cerut, de asemenea, companiilor farmaceutice să dea dovadă de solidaritate.

”Fac apel la (…) toţi producătorii să acorde Covax dreptul de prim refuz (adică să li se ofere dozele cu prioritate, nota editorului) pentru noile doze de vaccinuri sau să se angajeze să pună la dispoziţia Covax 50% din dozele lor anul acesta”, a declarat, luni, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

”Vaccinarea inechitabilă este o ameninţare pentru toate naţiunile, nu doar pentru cei cu cele mai puţine vaccinuri”, a spus el.

”Distribuţia inechitabilă a vaccinurilor a permis ca virusul să se răspândească în continuare, sporind şansele apariţiei unei variante care face vaccinurile mai puţin eficiente”, a menţionat directorul OMS.

Programul Covax a fost creat de Alianţa Vaccinului (Gavi), OMS şi Coaliţia pentru inovaţii în materie de pregătire pentru epidemii (Cepi) pentru a combate inegalităţile privind accesul la imunizarea anti-Covid, în special prin furnizarea de doze gratuite pentru 92 de ţări şi teritorii defavorizate.

Articolul precedentCâte persoane s-au vaccinat anti-COVID-19 în ultimele 24 de ore. Datele CNCAV
Articolul următorCoronavirus: Pfizer va începe testarea vaccinului său anti-COVID pe un grup mai mare de copii sub 12 ani