OMS a publicat definiția de caz preliminară pentru boala inflamatorie multisistem la copii și adolescenți

0
218

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a indicat că studiază o posibilă legătură între COVID-19 şi un sindrom inflamator multisistem la copii și adolescenți, similar bolii Kawasaki și a publicat definiția de caz preliminară a acestei afecțiuni.

Este nevoie urgentă de colectare de date standardizate care descriu prezentări clinice, gravitatea, rezultatele și epidemiologia. OMS a elaborat o definiție preliminară a cazului și un formular de raport de caz pentru tulburarea inflamatorie multisistem la copii și adolescenți.

Definiția de caz preliminară reflectă caracteristicile clinice și de laborator observate la copiii raportați până în prezent și servește la identificarea cazurilor suspectate sau confirmate atât în ​​scopul furnizării tratamentului, cât și pentru raportare și supraveghere provizorie. Definiția de caz va fi revizuită pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date, se arată în informarea OMS.

Pentru a se încadra în definiția preliminară de caz pacientul trebuie să fie o persoană cu vârsta cuprinsă între 0 și 19 ani, prezentând stare febrilă de minim 3 zile și alte cel puțin două dintre următoarele simptome:

  • Erupții cutanate sau conjunctivită bilaterală non-purulentă sau semne de inflamație muco-cutanată (la nivelul gurii, mâinilor sau picioarelor)
  • Hipotensiune sau șoc
  • Caracteristici ale disfuncției miocardice, pericardită, valvulită sau anomalii coronariene
  • Semne de coagulopatie.

Probleme gastrointestinale acute (diaree, vărsături sau dureri abdominale)

Și

Markeri crescuti ai inflamatiei, cum ar fi ESR, proteina C-reactiva sau procalcitonina

Și

Nicio altă cauză microbiană evidentă a inflamației, inclusiv sepsisul bacterian, sindroamele de șoc stafilococice sau streptococice

Și

Confirmarea COVID-19 (RT-PCR, test antigen sau serologie pozitivă) sau contact probabil cu pacienți cu COVID-19.

Articolul precedentCreștere ușoară a numărului de cazuri COVID-19 față de ziua precedentă
Articolul următorGrupul de Comunicare Strategică a întocmit o listă de „Întrebări și Răspunsuri” pe tema stării de alertă