OMS: 25 Aprilie – Ziua Mondiala a Malariei

0
378

Malaria este o boala infectioasa cauzata de un parazit transmis de catre tantarul Anofel in sangele uman. Cuvantul malarie vine de la italienescul mala, „rau”, si „-aria” care inseamna „aer”. Acest termen a fost prima oara folosit de catre doctorul italian Francisco Torti, care a presupus ca aceasta boala vine din zonele mlastinoase pe cale aeriana.

Malaria apare in special in zonele tropicale si subtropicale sarace ale lumii . in multe dintre tarile afectate de malarie, aceasta este cauza principala a mortii. in zonele cu transmisie mare, cele mai vulnerabile grupuri sunt copiii mici, care nu au inca dezvoltat sistemul de imunitate la malarie, precum si femeile insarcinate, a caror imunitate scade odata cu prezenta sarcinei. Costurile tratamentului anti-malarie – pentru persoane fizice, familii, comunitati, natiuni- sunt enorme.

Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) din 2013 arata ca au fost 184 de milioane de cazuri de malarie, din care s-au inregistrat 584.000 de decese (o marja intre 367 000 – 755 000). insa fata de 2012, cand numarul deceselor a fost de 627.000, se observa efectele campaniilor OMS anti-malarie care au dus la scaderea numarului imbolnavirilor si deceselor din cauza malariei. Ponderea cea mai mare de decese o are cea a copiilor africani cu varste sub 5 ani.

Conform acelorasi statistici, din 2000 si pana in prezent, rata mortalitatii a scazut cu 25%.

De aceea, in acest context ingrijorator, s-a declarat 25 aprilie Ziua Mondiala a Malariei, pentru a trage un semnal de alarma in privinta acestei infectii cu Plasmodium Malariae (adica parazitul pe care femela Anofel il lasa atunci cand inteapa gazda, in timp ce aceasta ia sange pentru ouale pe care le poarta cu ea).

Strategia OMS este aceea de a reduce numarul de cazuri de malarie, precum si numarul deceselor pana in 2030. in prezent sunt 4 tari in care malaria a fost eradicata, insa OMS doreste ca pana in 2030 numarul tarilor sa fie de 35,in care malaria sa nu mai fie prezenta.

De asemenea, conform OMS, boala trebuie sa fie prevenita mai eficient, pentru ca se poate realiza salvarea a milioane de oameni.

OMS recomanda informarea turistilor care vor sa ajunga in zonele Sahariene si nu numai, in privinta ariilor vulnerabile. in SUA sunt inregistrate peste 1500 de cazuri de malarie din cauza turistilor care nu-si iau masuri de prevenire, iar cand revin in tara, de cele mai multe ori este tarziu.

Articolul precedentStudiu: Prea putini romani sunt dispusi sa acorde ajutor persoanelor cu Parkinson
Articolul următorS-a lansat Asociatia de Podiatrie, o premiera pentru sistemul sanitar romanesc