Omicron: Arafat atenționează că agenţii economici riscă să îşi întrerupă activitatea din cauza infectărilor

0
186

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a atenționat că agenţii economici că riscă să îşi întrerupă activitatea, ca urmare a infectării unui mare număr de angajaţi, în cazul în care nu sunt respectate regulile sanitare.

„Unul din lucrurile grave ale acestei variante nu este numai un eventual impact pe sistemul sanitar – este impactul ei pe sectorul economic, care deja se vede în mai multe ţări. Şi anume, închide activităţi economice, prin îmbolnăvire în masă a personalului şi trimiterea lor la izolare, la domiciliu. Dacă colegii într-un birou nu poartă mască şi unul este infectat şi stau opt ore împreună, fără mască, la sfârşitul zilei sunt toţi infectaţi şi s-ar putea ca peste două zile să fie toţi trimişi la izolare şi biroul respectiv s-a închis. Acelaşi lucru într-un restaurant, acelaşi lucru într-un magazin”, a declarat Arafat, la finalul ședinței de Guvern.

Şeful DSU a subliniat că una dintre recomandările CNSU atât pentru administratorii infrastructurilor critice, cât şi pentru operatorii economici este respectarea cu stricteţe a regulilor de sănătate publică. Raed Arafat a adăugat că în caz contrar, aceştia riscă să îşi întrerupă activitatea economică, deoarece angajaţii vor intra în izolare.

„Această prevedere permite administratorilor infrastructurilor critice să emită nişte decizii în interiorul structurilor lor, în care să impună şi testare, şi măşti FFP2 în zonele aglomerate. Asta înseamnă birouri cu mai multe persoane, locuri în care se discută, săli de şedinţă. Una din infrastructurile critice este centrala nucleară, de exemplu. Nu îşi permite centrala nucleară să piardă oamenii în izolare şi să rămână fără ingineri şi fără personal, dacă se infectează mai mulţi deodată şi dacă trebuie să meargă în izolare, chiar şi la domiciliu”, a spus el.

Articolul precedentMinistrul Sănătăţii, despre măștile medicale şi cele de tip FFP2
Articolul următorConf. dr. Simin Aysel Florescu, despre măștile FFP2: Ar ajuta să mai reducem puțin transmiterea virusului